ChatGPT CEO’su Sam Altman kurduğu şirketten kovuldu

Milyonların kullandığı yapay zeka programı ChatGPT'nin mimarı OpenAI'ın CEO'su Sam Altman, kurucusu olduğu şirketten sürpriz şekilde kovuldu. Olay, Apple'ın kurucusu Steve Jobs'un kovulmasını hatırlattı.

Bilim Teknoloji 18 Kasım 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı

Yapay zeka programları ChatGPT ve GPT-4’un mimarı ve Open AI’ın (Açık yapay zeka) kurucularından biri olan ve şirketi yöneten (CEO) Sam Altman, kendi şirketinin yönetim kurulu tarafından sürpriz şekilde işten kovuldu. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli ve Microsoft destekli Open AI sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda bunun ”liderlik değişimi” olduğunu açıkladı. Sam Altman’ın yerine ‘Geçici CEO’ olarak şirketin teknolojiden sorumlu başkan yardımcısı Mira Murati getirildi.

Şirket blogundaki açıklamada “Sam Altman’ın ayrılması yönetim kurulu tarafından yapılan ortak istişare sürecinin ardından geldi; bu süreçte kendisinin yönetim kuruluyla olan iletişimde içten olmadığı ve bu durumun yönetim kurulunun sorumluluklarını yerine getirme yeteneğini engellediği sonucuna varıldı” dedi.

90 milyar dolar değerindeki şirketin başına geçici olarak Arnavutluk vatandaşı Mira Murati geçti. Atılmasına X üzerinden tepki gösteren Altman ”Bu garip bir tecrübeydi” diye yazdı.

OpenAI kurucu üyesi ve yönetim kurulu başkanı Greg Brockman da karardan dolayı ”şaşkın ve üzgün” olduğunu söyledi. Elon Musk ve Altman ile birlikte şirketin kurucularından olan Brockman kovulma kararına tepki olarak istifa etti.

Güvenliği gözardı ettiği için mi kovuldu?

The Wall Street Journal gazetesinin haberine göre, Sam Altman’ın kovulmasında şirket içi güç savaşları kadar, başta ChatGPT olmak üzere çıkarılan ürünlerin nihai kullanıcı açısından yarattığı güvenlik endişeleri de etkili oldu.

Şirketin bir başka kurucusu olan ve OpenAI’ın bilim bölümünün başındaki Ilya Sutskever, yakın arkadaşı Sam Altman’a kovulduğunu söyleyen isim olmuş. Sutskever’in son aylarda OpenAI’ın başta Chat GPT olmak üzere piyasaya sürdüğü ürünlerin piyasaya sürülme hızıyla bu ürünlerin uzun dönemde güvenliği getirdiği olası tehdit arasındaki dengenin kurulmuyor olmasından ve para kazanmak için çok acele edilmesinden şikayetçi olduğu biliniyordu.

Zaten ChatGPT geçen yılın sonunda hayatımıza girdiğinden beri dünya çapında bir ‘yapay zeka güvenliği’ tartışması başlamış durumda. Sam Altman liderliğindeki OpenAI ise bu konuda öncü şirketlerden biri olarak yapay zekayı daha fazla ve daha fazla kullanıma soktu, bu sayede şirket sadece Microsoft’tan ilave 30 milyar dolar sermaye bulmakla kalmadı, ürün satışlarından da ciddi kâr elde etmeye başladı.

Yapay zeka güvenli olsun diye kurulmuştu

OpenAI, zamanında başını, yapay zekanın insanlığa yaratacağı tehdit konusunda başından beri endişeli olan Elon Musk’ın başını çektiği bir grup tarafından kar amacı gütmeyecek ama yapay zeka araştırmalarının şeffaflaşmasını sağlayarak bu yeni teknolojinin güvenli olmasına yardımcı olacak bir vakıf olarak kurulmuştu.

Fakat bir süre sonra kurucular arasında anlaşmazlık çıktı, Elon Musk OpenAI’dan ayrılıp başka bir yapay zeka araştırma şirketi kurdu. Open AI ise çalışmalarında ağırlığı geniş dil modellerinden oluşan sohbet robotlarına verdi. Yapay zekanın bir dili gerçek anlamda öğrenmesi ve bu dilde özgün metinler yaratması yapay zeka teknolojileri açısından kat edilmesi gereken bir büyük mesafeydi.

ChatGPT, ilk bakışta bu mesafeyi kat etmiş gibi gözüküyor ama teknolojinin bütün ayrıntıları bilinmediği için robotun sizinle yazışırken kendi cümlelerini mi kurduğu yoksa daha önce kurulmuş bazı cümleleri mi internetten bulup söylediği tam olarak bilinmiyor.

Kar eden şirkete dönüştü

Ancak ChatGPT’nin başarısı, şirket CEO’su Sam Altman’ın şirketi kâr amacı güden bir yapıya dönüştürmesine yardımcı oldu. Bu dönemde OpenAI, Microsoft’la kapsamlı bir ortaklık kurdu ve ürünleri Microsoft’un arama motorlarına entegre edildi.

OpenAI ayrıca ChatGPT için başka ticari modüller de geliştirdi. Dünya üzerinde pek çok şirket ve kuruluş OpenAI’ın bu modüllerini belli bir abonelik ücreti sonrası kullanmaya başladı. En yaygın kullanım alanlarından biri haber medyasında oldu. Bugün pek çok internet sitesinde okuduğunuz haberler, Türkçe haberler dahil, OpenAI’ın ChatGPT robotu tarafından ‘yeniden yazılıyor’ ve bu yolla ‘özgünleştirilip’ Google’dan trafik alınması umuluyor.

Mira Murati

Yerine 1988 doğumlu Mira Murati geldi

Sam Altman’ı kovan OpenAI yönetim kurulu yerine şirketin teknolojiden sorumlu başkan yardımcısı (CTO) Mira Murati’yi getirdi.

Murati 1988 Arnavutluk doğumlu. Eğitim hayatı büyük ölçüde Canada ve ABD’de geçmiş bir isim ve 2018’den beri OpenAI’da CTO olarak görev yapıyor.

Steve Jobs’un Apple’dan kovulmasını hatırlattı

Kovulmanın ardından birçok sosyal medya kullanıcısı Steve Jobs’un da Apple’dan atıldığını hatırlattı. Jobs kurucusu olduğu Apple’ın o dönemki CEO’su John Sculley ile 1985’te girdiği tartışmanın ardından kovulmuştu. Tartışmanın konusu Lisa ve Machintosh ürünleri satışlarının beklentinin altında kalmasıydı.

Ayrılığının ardından NeXT isimli bilgisayar firmasını kuran Jobs şirketi büyütüp 1996 yılında Apple’a satmıştı. Aynı yıl Apple CEO’sunu kovmuştu ve açılan pozisyona kısa süre sonra Steve Jobs’u getirmişti.

Sam Altman kimdir ?

Chicago doğumlu 38 yaşındaki Sam Altman 2005 yılında Stanford Üniversitesi’nde bilgisayar mühendisliği okumaya başladı, ancak ilk senesinde okulu bıraktı. Henüz 19 yaşındayken Loopt isimli bir telefon uygulaması geliştiren Altman proje için 30 milyon dolar fon topladı, daha sonra uygulamayı 43 milyon dolara sattı.

2014 yılında sadece sekiz gün boyunca sosyal medya platformu Reddit’in CEO’su olan Altman sonrasında Worldcoin isimli bir kriptopara projesi geliştirdi.

Uzun süredir teknoloji girişimcisi olan Altman 2015 yılında X’in sahibi Elon Musk’un mali desteğiyle OpenAI’nin kurulmasına yardımcı oldu. Silikon Vadisi merkezli şirket Microsoft’tan milyarlarca dolar fon aldı ve yapay zeka alanında Google gibi teknoloji devlerine rakip oldu.

Altman ayrıca ABD’de teknoloji sanayisinin yapay zekaya geçiş projeleri için temsilci oldu ve kongre üyeleri önünde konuşmalar yaptı.

Geçen Mart ayında ABD Senatosu Yargı alt komitesinde konuşan Altman ChatGPT’nin kanuni düzenlemelerle sınırlanmaması durumunda oluşabilecek sorunlarla ilgili “En büyük korkum, teknoloji endüstrisi olarak dünyaya önemli zararlar verme ihtimalimizdir. Bunun birçok farklı şekilde olabileceğini düşünüyorum” demişti.

Yapay zekanın patronu Sam Altman da korkuyor: Dünyaya zarar verebilirizYapay zekanın patronu Sam Altman da korkuyor: Dünyaya zarar verebiliriz

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.