Benim fikrim geldi!
OpenAI CEO'su Sam Altman, yapay zeka sohbet raporu ChatGPT'de yaşanan bir hatadan dolayı bazı kullanıcıların, başka kullanıcıların konuşma başlıklarını görmesine yol açtığını açıkladı. Şirket hatanın kısa süre içinde düzeltildiğini bildirdi.
Kasım 2022’de piyasaya sürüldüğünden beri milyonlarca kişi ChatGPT’yi mesaj taslakları hazırlamak, şarkı ve hatta kod yazmak için kullandı ve kullanmaya da devam ediyor. Bu kapsamda yapay zeka ile yapılan her bir konuşma kayıt altına alınarak, kullanıcının sohbet geçmişi çubuğunda saklanıyor ve daha sonra kullanıcı isterse geçmiş sohbetlerini tekrar görüntüleyebiliyor.
Ancak sosyal medya platformları Reddit ve Twitter’ın kullanıcıları, pazartesi gününden itibaren kendilerine ait olmayan sohbet geçmişlerini kendi sayfalarında görmeye başladı. Reddit’teki bir kullanıcı, aralarında “Çin Sosyalizminin Gelişimi” gibi başlıkların yanı sıra Mandarin dilinde konuşmaların bulunduğu sohbet geçmişinin bir fotoğrafını sosyal medyada paylaştı.
ChatGPT’yi geliştiren OpenAI’ın CEO’su Sam Altman, Bloomberg’e yaptığı açıklamada, yaşanan hatayı düzeltmek için sohbet botunu kısa süreliğine devre dışı bıraktıklarını anlattı. Kullanıcıların sohbet içeriklerine ulaşamadıklarının da altını çizdi. Altman, Twitter’dan yaptığı başka bir açıklamada da ChatGPT’ye yakın zamanda “teknik otopsi” yapılacağını belirtti.
Ancak bu açıklamalar, özel bilgilerinin yapay zeka aracılığıyla ifşa edilebileceğinden korkan kullanıcıların endişelerini azaltmıyor. Şirketin gizlilik politikası, kullanıcıdan alınan verilerin modeli eğitmeye devam etmek için kullanılabileceğini ifade ediyor. Bununla birlikte verilerin ancak kişisel olarak tanımlanan bilgilerin kaldırılmasının ardından kullanılabileceği de yine bu gizlilik politikasında yer alıyor.
Bu hata Google’ın sohbet robotu Bard’ı beta versiyonunu kullanıma sunmasından sadece bir gün sonra geldi. OpenAI’ın kritik yatırımcılarından olan Google ve Microsoft, yapay zeka piyasasının kontrolü için mücadele ediyor. Ne var ki yeni ürün güncellemelerinin ve sürümlerinin hızı, bu gibi hatalardan istenmeyen sonuçlar doğurabilir.
Altman daha geçen hafta ABC News’e verdiği demeçte OpenAI’ın sıkı güvenlik önlemleri aldığını ancak ChatGPT’ye rakip çıkarmak isteyen şirketlerin insanlığın çıkarını değil de kâr marjını ve elde edeceği güce odaklanacağını ifade etmişti.
OpenAI CEO’su uyarıyor: Rakiplerimiz daha korkutucu yapay zekalar üretebilir