ChatGPT’nin gözleri ve dili açılıyor: Artık hem konuşabilecek hem de görebilecek

"Yapay zeka sohbet robotu ChatGPT'nin yapamadığı ne var?" sorusunun cevaplarından biri daha tarihe karışıyor. Artık ChatGPT ile sesli bir şekilde konuşabilecek ve yapay zeka destekli robotun bize cevap verdiğini duyabileceğiz.

Bilim Teknoloji 26 Eylül 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
ChatGPT gibi dil modelleri, internette kamuya açık veri setleriyle besleniyor.

Dünyanın dört bir yanında popülerliğiyle yapay zeka sektörünü şahlandıran sohbet robotu ChatGPT’nin ardındaki OpenAI şirketi, dün yaptığı açıklamada kullanıcıların sohbet robotu ile sesli bir şekilde konuşma yapabilmelerini sağlayacak yeni özellikleri kullanıma sunduğunu açıkladı.

Şirketin blog yazısında bu yeni özelliğin yapay zekadan ‘çocuklarınız ya da yeğenleriniz için uyumadan önce bir masal anlatmasını istemek’ ya da ‘yemek masasında çıkan bir tartışmayı çözmek’ için kullanılabileceği anlatıldı.

OpenAI’ın yeni sunduğu ses özelliği, Amazon ile Apple’ın sesli asistanları Alexa ve Siri’ye benziyor. OpenAI’ın paylaştığı yeni güncellemenin demosunda bir kullanıcı ChatGPT’den ‘Larry adındaki olağanüstü ayçiçeği kirpisinin’ hikayesini bulmasını istedi. Sohbet robotu ise sesli bir şekilde hikayeyi anlattı. Üstelik tıpkı bir insan gibi, kendisine yöneltilen ‘Evi nasıldı?’ ve ‘En iyi arkadaşı kim?’ gibi sorulara da yanıt verebildi.

OpenAI, ChatGPT’nin ses becerisinin ‘sadece metin ve birkaç saniyelik örnek konuşmadan insan benzeri ses üretebilen yapay zeka modeli tarafından desteklendiğini’ söyledi. Şirket, sohbet robotunu canlandırmak için kullanılabilecek beş farklı sesi oluşturmak için profesyonel seslendirme sanatçılarıyla işbirliği yaptığını da sözlerine ekledi.

ChatGPT’nin yeni özellikleri bununla da sınırlı değil. Bota görüntülü soru sorulduğunda artık mantıklı bir cevap alabileceğiz. Mesela buzdolabınızdaki ürünlerin resmini çekip ChatGPT’den fotoğraftaki malzemelerden bir yemek planı oluşturmasını isterseniz sizi az çok tatmin edici bir cevap alabilirsiniz.

Tabii bu özellikler ücretsiz versiyonda değil, robotun Plus ve Enterprise hizmetlerinin ücretli aboneleri için iki hafta içinde kullanıma sunulacak. Plus hizmeti için aylık 20 dolar ödemek gerekiyor. Daha yeni piyasaya sürülen Enterprise ise şimdilik yalnızca kurumsal müşterilere hizmet sunuyor.

OpenAI’ın bu güncellemeleri yapay zeka savaşının sıkılaştığı bir dönemde geldi. Son haftalarda teknoloji devleri, yapay zeka destekli araçlarını doğrudan temel ürünlerine dahil ettikleri birtakım güncellemeler için harekete geçti. Geçen hafta Google, ChatGPT’nin Bard’a güncellemeler getirdiğini söylerken, Amazon da Alexa’ya yeni güncelleme geldiğini duyurmuştu.

Ünlü yazarlar ChatGPT ile mahkemede hesaplaşacakÜnlü yazarlar ChatGPT ile mahkemede hesaplaşacak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.