ABD’li araştırmacılar duyurdu: ‘Ölçülü’ içki kalbe iyi geliyor
Araştırmalara göre şekerli meyveler ve nektarla beslenen çoğu hayvan düzenli olarak alkol tüketiyor hatta bazıları sarhoş da oluyor. İnsanlar içkiyi zamanla kültürel bir aktiviteye dönüştürmüş olsa da hayvanlar genellikle mecburiyetten içiyor.
Alkol tüketiminin karmaşık ve kültürel bir aktivite olduğunu varsaydığımız için içkiyi yalnızca insanların içtiğini sanırız. Halbuki dünyada içki içip sarhoş olan hayvanlar da var.
The Guardian’ın haberine göre bilim insanları bugüne kadar hayvanlar ve alkol tüketimiyle ilgili makaleleri tarayıp yeniden analiz etti ve doğada alkol tüketimiyle ilgili yeni bulgulara ulaştı.
İçki yapımında kullanılan etil alkol, yaklaşık 100 milyon yıl önce şekerli meyveler ve nektarla birlikte ortaya çıktı. Alkol oranı genellikle yüzde 1-2 arasındaydı. Ancak aşırı olgun palmiye meyvelerinde alkol oranı yüzde 10’a kadar çıkıyordu. Dünyada neredeyse her ekosistemde doğal olarak bulunan bu şekerli meyve ve nektarla beslenen hayvanlar ise bunları düzenli olarak tüketiyor.
İngiltere’de Exeter Üniversitesi’ndeki ekipte yer alan araştırmacılardan Anna Bowland, araştırmaları incledikten sonra ‘Alkolün sadece insanlar tarafından kullanıldığı şeklindeki insan merkezli görüşten uzaklaştıklarını söyledi.
Çalışmada Gine’nin güneydoğusundaki vahşi şempanzeler rafya palmiyelerinin alkollü özsuyunu içerken kameralara yakalanmıştı. Panama’nın Barro Colorado Adası’ndaki örümcek maymunları, yüzde 1 ile 2,5 arasında alkol içerdiği ortaya çıkan etanol yüklü sarı mombin meyvesine düşkün.
Düzenli olarak fermente gıdalarla beslenen hayvanlar alkolü hızla metabolize ederek en kötü etkilerden bile kurtulmayı becerebiliyor. Ancak bazı canlılar etanolle daha az karşılaştığı için olumsuz sonuçlara yaşayabiliyor.
Örneğin, çitlere ve diğer yapılara çarparak ölen Sedir balmumu kuşları üzerinde yapılan testler, Brezilya biber ağacının aşırı olgunlaşmış meyveleriyle karınlarını doyurduktan sonra “sarhoş olarak” uçtuklarını ortaya koymuş.
Alkolün belki de en çarpıcı etkileri böceklerde görülüyor. Erkek meyve sinekleri eş olarak reddedildiklerinde alkole yönelirken, yakın akraba bir türün dişileri eşleri konusunda daha az seçici oluyor ve içtikten sonra daha fazla erkekle seks yapıyor. Meyve sinekleri yumurtalarını etanol bakımından zengin gıdalara bırakarak onları parazitlerden koruyor.
Bu ayın başlarında, Tel Aviv Üniversitesi’nden Eran Levin liderliğindeki araştırmacılar, eşek arılarının sınırsız miktarda alkol tüketebilen tek hayvan olabileceğini keşfetti. Çalışmanın yazarlarından Dr. Sophia Bouchebti, “Ölümleri ya da davranışları üzerinde herhangi bir olumsuz etki olmaksızın yüzde 80’e kadar etanol çözeltisi tüketebiliyorlar” dedi.
Peki hayvanlar fermente olup alkol üreten meyveleri tercih mi ediyor? Araştırma projesinde yer alan Central Florida College’dan Matthew Carrigan bu can alıcı soruyu şöyle yanıtlıyor: “Meyve sineği, dünyanın en büyük primatı olan aye aye ve tek zehirli primatı yavaş loris dışında, hayvanların etil alkol içeren yiyecekleri tercih edip etmedikleri belli değil. Projenin bir sonraki etabında buna da bakacağız.”