Dünyada bir ilk: Japonya uzaya ahşap uydu göndermeye hazırlanıyor

Japon bilim insanları dünyanın en sıra dışı uzay araçlarından birini üretti: Tahtadan yapılmış küçük bir uydu. Uydu hazır ve muhtemelen bu yaz uzaya gönderilecek.

Bilim Teknoloji 19 Şubat 2024
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: Kyoto Üniversitesi

Japonya’da bilim insanları ve mühendisler sıradışı bir uydu geliştirdi. Metal yerine tahtadan inşa edilen uydu fırlatmaya hazır. Uydu Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki deneylerde sağlam ve çatlamaya karşı dirençli olduğu tespit edilen manolya ağacından yapıldı. Geriye bu yaz muhtemelen SpaceX roketiyle fırlatılması kaldı.

Japonlar neden böyle bir işe girişti diye soracak olursanız amaç tahta gibi biyolojik olarak parçalanabilen malzemeyle metalden daha çevre dostu alternatif kullanıp kullanamayacaklarını test etmek.

Kyoto Üniversitesi’nden Japon astronot ve havacılık mühendisi Takao Doi “Dünya atmosferine yeniden giren tüm uydular yanarak küçük alümin parçacıklarına dönüşüyor. Bu parçacıklar uzun yıllar atmosferin üst katmanlarında dolaşıyor. Sonunda çevreye etkileri olacaktır” diyor. Alümin parçacıkları ancak 2050 derecede eriyebilen, suda çözünmeyen maddeler.

Araştırmacılar sorunun üstesinden gelebilmek için uzaya fırlattıkları uyduların yörüngede ne kadar uzun kalabileceğini tespit etmek için ağaç türlerini değerlendiren bir proje başlattı. İlk testler uzay koşullarının tam olarak sağlandığı laboratuvarlarda yapıldı ve tahta örneklerinin kütlesinde kayda değer değişiklik olmadığı, bunların çürüme ya da hasar belirtisi göstermedikleri tespit edildi.

Testlerden sonra numuneler Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderildi ve Dünya’ya getirilmeden önce neredeyse bir yıl boyunca birtakım deneylere tabi tutuldular. Örnekler bir kez daha herhangi bir hasar göstermedi. Murata bunu uzayda ahşabın yanmasına neden olabilecek oksijen, çürümesine neden olabilecek canlı olmamasına bağlıyor.

Sakuralar dahil çok çeşitli ağaç türlerini test eden ekip manolya ağacından elde edilen ahşabın en sağlam tür olduğu kanaatine vardı. Dolayısıyla uzay aracı da manolya ağacından elde edilen kerestelerle inşa edildi.

Uydu fırlatıldığında ilk görevi ahşap yapının uzayda alacağı hasarı ölçmek olacak. Sonuç olarak ahşap bir yönde dayanıklı ve stabil kalabilirken diğer yönde boyutsal değişikliklere ve çatlamaya meyilli olabilir.

Murata uydunun hangi fırlatma aracıyla yörüngeye gönderileceği konusunda henüz karara varmadıklarını belirtiyor. Yine de seçenekler arasında Orbital Sciences Cygnus’un tedarik gemisi ya da SpaceX Dragon görevi var. Uydu fırlatıldıktan sonra en az altı ay yörüngede kalması bekleniyor.

Eğer ahşap uydu yörüngede istenen başarıyı gösterirse ahşabın uydu yapımında kullanılmasına kapı açabilir. Önümüzdeki yıllarda her yıl iki binden fazla uydunun fırlatılması bekleniyor. Bu araçların yeniden atmosfere girdiklerinde üst atmosferde bırakacağı alüminyum büyük çevresel sorunlara yol açabilir ki SpaceX bu yıl içinde 100 uydusunun görevine son vermeye hazırlanıyor.

Halbuki ahşap uydu görevini tamamladıktan sonra atmosfere girerken yandığında geriye sadece parçalanabilir kül parçacıkları kalacak.

Japonlar uzaya ahşap uydu fırlatmaya hazırlanıyorJaponlar uzaya ahşap uydu fırlatmaya hazırlanıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.