Elon Musk’a büyük protesto: Berlin Film Festivali X’ten ayrılıyor
X ve geleneksel medya arasındaki kopuş devam ediyor. Platformun CEO'su Elon Musk, X üzerinden 'gazetelerde çıkan haberler dünün haberleri' diye küçümsedi.
X yeni bir viraj mı alıyor? Uygulama, yalnızca bir sosyal medya platformu değil, başlı başına bir haber sitesi olma yolunda ilerliyor. Musk, bugün paylaştığı bir gönderide ‘gazetelerde çıkan haberler dünün haberleri’ diyerek geleneksel medyaya meydan okumuştu.
The articles printed in newspapers are quite literally yesterday’s news
— Elon Musk (@elonmusk) October 20, 2023
Musk, geçen senenin Ekim ayında X’i 44 milyar dolara, değerinin çok üstünde bir fiyata satın aldığı günden beri değişim sinyallerini veriyordu. Örneğin, haber siteleri tarafından yayınlanan makalelerin başlıklarının gösterilmemesi ve eskiden yalnızca siyasetçi, gazeteci ya da ünlüler gibi belirli kişilere verilen ‘mavi tikin’ paralı yapılması, X’in artık geleneksel medyayı yayma görevinden kopuşunu başlatmıştı. New York Times’da yayınlanan bir köşe yazısı, büyük internet platformlarının haber sitelerine daha az yer verdiğini ve net bir kopuşun başladığını iddia ediyor. Bir veri ve analiz şirketi olan Similarweb’e göre, önde gelen haber siteleri Eylül 2020’de ABD’deki internet tıklamalarının yaklaşık yüzde 11,5’ini sosyal ağlardan alırken, bu yılın Eylül ayında bu oran yüzde 6,5’e düştü. Sosyal medya platformlarının haberlere daha az yer vermesinin temel nedenlerinden bir tanesi, yeni gelir kaynaklarının geliştirilmesi.
X’i geleneksel medyadan kopuşa hazırlayan Elon Musk, bu yönde önemli adımlar atmaya başladı bile. 2006’daki kuruluşundan bu yana bedava yayın politikasına sadık kalan platform, Salı günü Yeni Zelanda ve Filipinler’deki kullanıcıların senede 1 dolar ile ücretlendirileceğini açıklamıştı. Ücreti ödemeyen kullanıcılar, tweet atma, retweet etme, gönderileri beğenme ve yanıt verme gibi temel özelliklerden faydalanamayacak. Bu uygulama şimdilik iki ülke ile sınırlı olsa da yakında tüm dünyada geçerli olabilir.
X yetkililerine göre yeni özelliğin amacı, ‘spam, manipülasyon ve bot faaliyetlerini azaltmak.’ Musk daha önceki açıklamasında bir botun yapımının, ‘bir kuruştan daha az tuttuğunu’ söylemişti. Bu mantığa göre bot yapmak için birkaç dolar harcanması caydırıcı bir etki yaratabilir.
Musk, değerinin çok üstünde bir meblağ karşılığında alsa da uygulamanın gelirleri düzenli bir şekilde düşüyor. Amerikalı milyarder, bu krizi azaltmak için Twitter Blue dediğimiz abonelik sistemini aktif hale getirmiş ve karşılığında aylık olarak para ister olmuştu. Bu meblağ birçok ülke için geçerliyken, ABD’de 8 dolar, Türkiye’de ise 150 TL (5,36 dolar – 28 liralık kur üzerinden hesaplanmıştır) olarak ücretlendirilmişti. Bu parayı verip de abonelik hizmetinden yararlananlar daha uzun gönderi paylaşabiliyor, görünürlükleri artıyor ve istedikleri kişiye karşı tarafın mesaj kutusu açık olduğu sürece mesaj yollayabiliyorlar.
Dünyanın en çok kullanılan sosyal medya platformlarından biri olan X, Elon Musk yönetiminde bir takım yeniliklere gitti. Bunların başında, Temmuz’da alınan içerik denetimi ile ilgilenen güvenlik ekibinin yönetim kurulu tarafından denetlenmesi yer aldı. Bir çok uzman ve devlet, karardan beri platformda dezenformasyon ve sakıncalı içeriklerin çoğaldığını iddia ediyor.
Geçtiğimiz günlerde, Avustralya’da bir e-güvenlik komisyonu, platformun çocuk istismarına teşvik ettiren içerikleri yeterince hızlı kaldırmadığı ve denetim metotlarının uygun olmadığı gerekçeleriyle 386 bin dolarlık (1 milyon 760 bin TL) bir para cezası vermişti. Bir önceki hafta, Musk’a bir diğer uyarı da Avrupa Komisyonu’ndan gelmişti. Komisyon, Musk’a ilettiği bir mektupta platformun İsrail ve Filistin arasındaki çatışmalar hakkında yayılan dezenformasyona göz yumduğuna ve bunun AB Dijital Hizmetler Yasasına aykırı olduğunu iddia ederek uyarmıştı. Musk, bu yasalara uymadığı takdirde, X’ten elde ettiği gelirin yüzde 6’sı kadar para cezasıyla veya AB’de platformun tamamen yasaklanması ile karşı karşıya kalabilir.