En eski havacılık fuarında, Türkiye’nin savunma sanayisi dikkat çekti

Paris'teki havacılık fuarında geliştirdikleri ürünleri dünyaya sunan Türk savunma sanayii üreticileri, büyük övgü topladı. AFP, Türkiye'nin bu alandaki iddiasını ortaya koyduğunu aktardı. Geçen yıl 4.3 milyar dolar ihracat gerçekleştiren şirketler, hedeflerini 10 milyar dolar olarak belirlediler.

Bilim Teknoloji 22 Haziran 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
TUSAŞ'ın ürettiği Anka, Malezya'ya da ihraç edilmişti. Bu yıl 4 üllkeye daha ihraç edileceği duyuruldu.

Dünyanın en eski havacılık fuarı Paris Air Show’da Türkiye’nin savunma sanayisine ilişkin hava araçları takdir topladı.

ABD, Almanya ve Fransa gibi bu alanın önemli ülkelerinin yanı sıra Türkiye’den Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) stant açan şirketler arasında yer alıp iddialı ürünlerini tanıttı.

Milli havacılık ürünleri olan Anka, Atak, Hürkuş, Gökbey ve Kaan gibi hava araçları fuarda tanıtılırken, TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), Türkiye’nin ilk milli helikopter motoru, turbodizel havacılık motoru, iki zamanlı benzinli havacılık motoru ve turbojet motorları ile Genel Maksat Helikopteri’ni sergiledi.

AFP, Türkiye’nin savunma sanayii üreticilerin, fuarda gücünü göstermek isteyen şirketler arasında gösterdi. Yetkililerin açıklamalarına atıf yapan AFP, Türkiye’nin savunma sanayisi ihracatındaki iddiasını ortaya koyduğunu aktardı.

TUSAŞ İHA Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Ömer Yıldız, AFP’ye yaptığı açıklamada, insansız hava araçları için en çok ilginin, Afrika ülkelerinden geldiğini, bunun da terörizmle mücadele etmek için olduğunu söylerken, bu araçların Suriye’de terörizmle mücadelede etkisini gösterdiğini dile getirdi.

Fuarda füze, roket ve mühimmat teknolojilerini sergileyen Roketsan’ı temsilen konuşan kurumun pazarlama bölümünün başındaki Mustafa Odabaş, TSK’nın ihtiyaçlarına göre yeni sistemler geliştirdikçe satışlarının arttığını söyledi.

Fuarda Türkiye’yi temsilen yer alan şirketler, ülke olarak ihracat hedefini 10 milyar dolarak belirlediler. Türkiye 2022 yılında 4.3 milyar dolar değerinde ihracat geliştirmişti.

Fuarda tarihi imza

Paris’teki fuarda ticari havayolu tarihindeki tek seferde yapılan en büyük satın alma gerçekleştirildi. Hint havayolu şirketi IndiGo, Airbus’tan 500 adet A320 model araç aldığını açıkladı.

Aylar süren görüşmeler neticesinde tamamlanan anlaşmanın bedeli açıklanmazken bunun birkaç milyar dolar değerinde olduğu aktarılıyor. Uçaklar 2030-2035 arasında teslim edilecek.

Yangın söndürme helikopteri 'Nefes' göreve başladıYangın söndürme helikopteri ‘Nefes’ göreve başladı

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.