Epic Games’ten epik zafer: Google’ı alt ettiler

Dünyaca ünlü video oyunu Fortnite'ın yapımcısı Epic Games ABD'de Google'a karşı açtığı davayı kazandı ve jüri, teknoloji devinin Google Play ile yasadışı bir tekel oluşturduğuna karar verdi.

Bilim Teknoloji 13 Aralık 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Fortnite’ın yapımcısı Epic Games 2020 yılında Google’ı uygulama mağazasını rakipleri üzerinde yasadışı tekel kuracak şekilde organize etmekle suçlayarak dava açmıştı ve mahkeme onu haklı buldu. Yüz milyonlarca insan Google’ın Android yazılımıyla çalışan akıllı telefonlara uygulama yüklemek için bu mağazayı kullanıyor.

Epic Games CEO’su Tim Sweeney kararı memnuniyetle karşıladı, ancak Google söz konusu mahkeme kararına itiraz edeceğini söyledi.

Sweeney karara ilişkin X hesabından yaptığı paylaşımda “Google’a karşı zafer! Dört hafta süren mahkemenin ardından Kaliforniya jürisi Google Play tekeline karşı kararını verdi” dedi ve mahkemenin tazminat konusunu Ocak ayında değerlendirmeye başlayacağını söyledi.

Sweeney ABD yargısını öven bir başka paylaşımında ise kararın ayrıntılarına yer vererek şöyle dedi:

“Bu Amerikan adalet sisteminin büyüklüğünün bir örneğidir. Milyar dolarlık bir şirket karmaşık antitröst uygulamaları nedeniyle trilyon dolarlık bir şirkete meydan okuyor ve dokuz kişiden oluşan bir jüri ifadeyi dinleyerek karara varıyor. İşte yazılı kanıtı!”

İki büyük şirketin avukatları bir aydan fazla süren duruşmada son savunmalarını dün yapmışlardı. Jüri üyeleri oy birliğiyle tüm konularda Epic’in lehine karar verdi.

Google: Android iş modelini savunmaya devam edeceğiz

Yasal yenilgiye rağmen Google iş modelini savunmaya devam ediyor. Teknoloji devinin devlet işleri ve kamu politikalarından sorumlu başkan yardımcısı Wilson White “Android ve Google Play diğer tüm büyük mobil platformlardan daha fazla seçenek ve açıklık sağlıyor. Duruşma, Apple ve App Store’un yanı sıra Android cihazlar ve oyun konsollarındaki uygulama mağazalarıyla da kıyasıya rekabet ettiğimizi açıkça ortaya koydu” dedi.

White “Android iş modelini savunmaya devam edeceğiz ve kullanıcılarımıza, iş ortaklarımıza ve daha geniş Android ekosistemine derinden bağlı kalmaya devam edeceğiz” diye ekledi.

Davada ayrıca Google’ın Android uygulama geliştiricilerine uyguladığı yüzde 30’a varan işlem ücretlerine ve teknoloji devinin Play Store ve faturalandırma hizmetini birbirine bağlama usulüne de itiraz edildi. Bu da geliştiricilerin uygulamalarının mağazada yer alması için her ikisini de kullanmaları gerektiği anlamına geliyor. Bu nedenle karar, geliştiricilere uygulamalarının nasıl dağıtılacağı ve bunlardan nasıl para kazanacakları konusunda daha fazla yetki verebilir.

Google ise komisyonlarının sektör için rekabetçi olduğunu ve erişim, işlem güvenliği ve kötü amaçlı yazılımlara karşı koruma dahil çeşiti ek avantajlar sağladığını savunuyor. Ancak kararın uygulanması halinde Google, Android destekli cihazlarda daha fazla uygulama mağazasına izin vermek zorunda kalabilir ve uygulama içi satın alımlardan elde ettiği geliri kaybedebilir.

Bilgisayarlarda kendi ürünlerinin yanı sıra çeşitli uygulama ve oyunlar da sunan kendi uygulama mağazasına sahip olan Epic Games, dünyanın en büyük video oyun platformlarından biri olan Steam’e de rakip.

Tekeli yitiren Google’ın Play Store’u ne kadar büyük?

Dünyanın en büyük uygulama mağazalarından biri olan Google Play doğrudan Apple’ın App Store’u ile rekabet etmekte. Google bünyesindeki işletim sistemi Android dünya genelindeki akıllı telefonların yaklaşık yüzde 70’ine güç veriyor. Epic Games’e göre Android uygulamalarının yüzde 95’inden fazlası Play Store üzerinden indiriliyor.

Play Store teknoloji devi için arama motoru işi kadar kârlı değil ancak platform Google’a milyarlarca cep telefonu ve tablete erişim imkanı sağlıyor.

Epic Games’ten kararın ardından yapılan açıklamada “Dava boyunca Google’ın rakip geliştiricilere kendi mağazalarını terk etmeleri için ödeme yaparak ve cihaz üreticilerine oldukça kazançlı anlaşmalar sunarak milyarlarca dolar ödemeye istekli olduğuna dair kanıtlar gördük” denerek rekabet

Google, şirketin geliştirici anlaşmasını ihlal ettiği iddiasıyla Epic’e karşı tazminat davası açmıştı.

Epic ayrıca 2020 yılında Apple’a karşı benzer bir antitröst davası açmış ancak ABD’de görülen mahkeme 2021 yılında büyük ölçüde Apple lehine karar vermişti. Daha sonra şirket bu karara itiraz etmişti.

Google, ChatGPT'ye karşı dişli bir rakip çıkardı: GeminiGoogle, ChatGPT’ye karşı dişli bir rakip çıkardı: Gemini

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.