Avrupa’da yazarların korkulu rüyası: Yayıncı sansürü
ABD merkezli Forbes dergisi, mayıs ayındaki seçimlerden önce Türkiye'de yaklaşık 700 bin TikTok hesabının çalındığını yazdı. Kullanıcıların özel bilgilerine erişildiğini ve hesapların kontrol edildiğini aktaran dergi, şirketin güvenlik açıklarından haberdar olduğunu öne sürdü.
Forbes dergisi, Türkiye’deki seçimler öncesi 700 bin TikTok hesabının çalındığını öne sürerken bunun nasıl gerçekleştiğini aktardı.
TikTok’un SMS aracılığıyla tek seferlik şifre gönderdiği ve bu şifrelerin çalındığı belirtilirken, bu tür SMS’lerin maliyet kısıntısı için kullanıldığı yazıldı. “Bu yöntemi kullanan şirketler para kazanabilir fakat bu mesajların güvensiz oluşu müdahaleye ve saldırıya açık bir durum da oluşturabilir” denilirken, konuya ilişkin açıklama yapan TikTok Sözcüsü Alex Haurek şunları söyledi: “TikTok nisan ayında bazı hesaplardaki beğeni sayılarında ve takipçi sayılarındaki olağandışı aktiviteyi fark etti. Biz hızlıca gerekli adımları attık ve etkilenen kullanıcılara bilgi vererek hesaplarını güvenlik altına almayı başardık.”
Çin merkezli sosyal medya devinde bir soruşturma yürütüldüğünü belirten Haurek, bu soruşturmada yaşananların Türkiye’deki seçimlerle alakalı olduğuna dair bir kanıt bulamadıklarını söyledi. Şirket ayrıca güvenlik açığından faydalananların da tespit edilemediğini kaydetti.
Forbes dergisinin Emily Baker-White imzalı haberinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçmenlerin oyunu kazanmak için ‘deep fake’ ve sansüre bel bağladığı belirtilirken, haberde şu ifadeler yer aldı: “Erdoğan yönetimindeki Türkiye hükümetinin, gazetecileri ve muhalefeti sindirmek için troll ağını kullandığı biliniyor. Mayıs seçimleri yaklaşırken, Erdoğan seçmenleri kazanmak için ‘deep fake’ ve sansüre bel bağladı. Seçimdeki ana rakibi Kemal Kılıçdaroğlu da Rusya hükümetini seçimden önceki günlerde yanlış bilgi yaymakla suçlamıştı.”