Bu sefer kahraman Juno: Ganymede’nin yüzeyinde tuz ve organik madde tespit edildi
Emekliliği iyice yaklaşan Juno geçen ayın sonlarında Jüpiter'e 67'nci kez yaklaştı. Şimdi bağımsız bilim insanları Juno'nun topladığı verilerden yola çıkarak bize Jüpiter'in muhteşem manzarasını sundu.
NASA’nın Juno uzay aracı 25 Kasım’da Jüpiter’e 67’nci kez yanaştı. Bu yaklaşmadan ortaya muhteşem görüntüler çıktı. 2011 yılında fırlatılan Juno, 2016 yılından bu yana Jüpiter’in yörüngesinde dönüyor. Gezegenin atmosferi, manyetik alanı ve iç yapısı hakkında çok ilginç bilgiler veriyor.
Ancak Juno’nın görevinin gelecek yıl15 Eylül’de sona ermesi bekleniyor. O tarihte uzay aracı gaz devine ölüm dalışını yapacak. O zamana kadar bir sorun çıkmazsa ölüm dalışını Jüpiter’e 76’ncı yaklaşışında gerçekleştirecek.
Ama üzülmeyin, Avrupa Uzay Ajansı’nın geçen yıl fırlattığı JUICE görevi 2031 yılında Jüpiter sistemine varacak ve Europa ile Callisto uydularını gözlemleyecek. Bir diğer görev de NASA’nın Europa Clipper’ı. O da 14 Ekim’de fırlatıldı, JUICE’den önce 2030’da Jüpiter’e barması bekleniyor. Onun da odağı Europa olacak, şanslıysa Europa’nın buzunun altında okyanus izine rastlayabilir.
Birazdan aşağıda göreceğiniz görüntüler NASA ekibinin paylaştığı görüntüler değil. Görevin internet sitesindeki ham verileri indirip bunları işleyen bağımsız bilim insanlarının paylaştığı görüntüler.
Juno’nun iki megapiksellik kamerası JunoCam, uzay aracı kendi ekseninde döndüğü sırada görüntüleri alıyor. Bu ham görüntüler işlemden geçirilmediği için işlenmesi de vakit alan bir şey. Juno kamerasının yanı sıra manyetometre ve radyometre gibi cihazlarla donatılmış durumda.
Jüpiter’e bir sonraki yakın geçişini 28 Aralık tarihinde gerçekleştirecek. O zamana kadar sizi aşağıdaki görüntülerle baş başa bırakıyoruz.