Astronot Alper Gezeravcı dönüş yolculuğunda

Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı'nın da içinde yer aldığı Axiom-3 ekibi Dragon kapsülüyle dünyaya geri dönüyor. Kapsülün yarın dünyaya inmesi bekleniyor.

Bilim Teknoloji 7 Şubat 2024
Bu haber 12 ay önce yayınlandı

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan (ISS) Dünya’ya dönüş yolculuğu başladı. Axiom Space aralarında Türkiye’nin ilk astronotu Gezeravcı’nın da içinde yer aldığı Ax-3 ekibinin Dragon kapsülüyle ISS’den ayrılışını canlı olarak yayınladı. Ekip uzay istasyonundan ayrılırken oradaki kişilere misafirperverlikleri için teşekkür etmeyi de unutmadı.

Yolculuk süresince mürettebatı taşıyan Dragon kapsülünün birden fazla yörünge alçaltma manevrası yapması ve yarın (9 Şubat) Türkiye saati ile 16.30 sularında Florida kıyısı açıklarına inmesi bekleniyor.

Öte yandan Gezeravcı’nın Dünya’ya dönüşü için Axiom Space’in yapacağı canlı yayınlar Anadolu Ajansı (AA), Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Türkiye Uzay Ajansının (TUA) sosyal medya hesaplarından simultane çeviri eşliğinde canlı olarak servis ediliyor.

Kapsülün cuma günü Türkiye saatiyle 16.30’da Dünya’ya inmesi planlanırken SpaceX kapsülün istasyondan ayrılmasının ardından tüm uçuş ve iniş sürecinin otomatik pilot aracılığıyla gerçekleşeceğini söyledi. Astronotların dönüş yolculuğunda uzay kıyafetlerini çıkarabileceği de belirtildi.

Grafik: AA

Potansiyel iniş noktaları

SpaceX Dragon’un istasyondan ayrılmasının hava koşullarına bağlı olduğunu belirtmişti. Hava koşullarının uygun olduğunun görülmesinin ardından dönüş macerası başlatıldı.

Atmosfere girişinden sonra sürtünmenin etkisiyle yavaşlayacak olan Dragon kapsülü paraşütlerin açılmasının ardından iniş yapabilecek. Planlanan inişin ABD’nin Florida eyaletinin doğusundaki Atlas Okyanusu ve batısındaki Meksika Körfezi’nde bulunan yedi potansiyel noktadan birine yapılması öngörülüyor.

Kapsülden ilk görüntü.

Bakan Kacır: Adam dönüyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da X hesabından yaptığı videolu paylaşımda “Adam dönüyor. Alper Gezeravcı Türkiye’nin İnsanlı İlk Uzay Misyonu’nu gerçekleştirdi. Uluslararası Uzay İstasyonu’nda Türk bilim insanları tarafından hazırlanan on üç bilimsel deneyi tamamladı. Türk gençliği ve gelecek nesiller için ilham kaynağı oldu” dedi.

13 bilimsel deney yaptı

Axiom-3 görevi için eski NASA pilotu olan Lopez-Alegria hariç diğer üç astronotun en az 55 milyon dolarlık bir ücret ödemesi gerekti. Çünkü bu görev ticari uçuşla gerçekleştirilmişti. Bu da bazı kesimlerde olumsuz algılandı ve Gezeravcı için “uzay turisti” denmeye başladı. Ne var ki Gezeravcı uzay istasyonunda geçirdiği süre boyunca 13 bilimsel deney yaptı.

Gezeravcı’nın eve dönüş yolculuğu devam ederken Türkiye Uzay Ajansı (TUA) sosyal medya hesabından ilk Türk astronotun yaptığı deneylerden birini paylaştı. Gezeravcı’nın bu deneyi mikro yerçekimi ortamında cisimlerin hareket dinamiklerini incelemek üzerineydi. TUA videoyu paylaşırken, “Newton’un hareket yasalarının uzayda nasıl işlediğini gösteren bu video, uzay fiziğine dair merakınızı giderecek” diye yazdı.

Gezeravcı uzaydan dönüş yolculuğuna bugün başlıyorGezeravcı uzaydan dönüş yolculuğuna bugün başlıyor

Gezeravcı'nın dönüşü gecikiyor, uzayda zoraki tatilGezeravcı’nın dönüşü gecikiyor, uzayda zoraki tatil

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.