Google, Safari’den gelen reklam gelirlerinin yüzde 36’sını Apple’a veriyormuş

Google'ın antitröst davası son hızla devam ediyor. Bu sefer ortaya çıkan yeni ayrıntıyı davada ifade veren bir uzman ağzından kaçırdı. Google, Safari'den elde ettiği reklam gelirlerinin yüzde 36'sını Apple'a veriyormuş. İki şirket de bunu gizlemek için çok çabalamıştı.

Bilim Teknoloji 16 Kasım 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Davanın 10 hafta sürmesi bekleniyor. Fotoğraf: Shutterstock

Google, son 20 yılın en büyük antitröst davasında iki aydır yargılanıyor. Bu davaya göre Google, aralarında Apple, Samsung ve Mozilla’nın da bulunduğu pek çok şirkete cihazlarında varsayılan arama motoru olmak için 26 milyar dolardan fazla ödeme yapmış ki bunun sadece 18 milyarının Apple’a yapıldığı belirtiliyor. Bu anlaşmaların rekabet yasalarına aykırı olup olmadığı tartışılıyor 2 aydır. Bunun için mahkemede pek çok yönetici ifade verdi.

Şimdi bu antitröst davası kapsamında yeni detaylar ortaya çıktı. Google adına ifade veren uzman Chicago Üniversitesi profesörü Kevin Murphy, arama motoru şirketinin Apple’ın Safari tarayıcısından elde ettiği reklam gelirinin yüzde 36’sını iPhone üreticisi bu şirkete verdiğini söyledi. Google’ın Safari’den elde ettiği reklam gelirlerinin ne kadarını Apple’a gönderdiğini ortaya çıkan Murphy, Google ana çatı şirketi Alphabet’in ödediği bu yüksek meblağın Google tarafından öne sürülen argümanlardan biri olan “piyasadaki sıkı rekabetin bir kanıtı” olduğunu söyledi.

Google’ın Safari’den ne kadar reklam geliri elde ettiği belli değil ancak bu meblağın yüzde 36’sının bile 10 milyarlarca dolar ettiği düşünülüyor. Google’ın 2022 yılındaki toplam geliri 279,8 milyar dolardı ve bunun büyük bir kısmı reklamlardan geliyordu.

Bloomberg’e göre Google’ın baş avukatı, Apple’a gönderilen reklam geliri payı ortaya çıkınca epey irkilmiş çünkü bu miktarın esasında gizli kalması gerekiyormuş. Hem Google hem de Apple yaptıkları anlaşmanın detaylarının kamuoyuna açıklanmasına itiraz etmiş, Google geçen hafta mahkemeye verdiği dilekçede, anlaşmayla ilgili ek bilgilerin açıklanmasının “Google’ın hem rakipleri hem de karşıt taraflar karşısındaki rekabetçi konumunu makul olmayacak şekilde zayıflatacağını” savunmuştu.

Alphabet CEO’su Sundar Pichai ve Microsoft yöneticisi Satya Nadella’nın da dahil olduğu pek çok tanığın ifade vermesinin ardından davanın tamamlanması bekleniyor. ABD Adalet Bakanlığı’na bağlı savcılar, rekabete aykırı uygulamaların sona erdirilmesi de dahil olmak üzere Google için ağır cezalar talep ediyor.

Google aleyhine verilecek bir karar, şirketin dağılmasına yol açmasa da teknoloji sektörü için önemli sonuçlar doğurabilir. Gerçi bunun sonuçlarını görmemiz için gelecek seneye kadar beklememiz gerekecek zira davaya bakan Yargıç Amit Mehta’nın 2024’ün başına kadar davayı karara bağlaması beklenmiyor.

Antitröst davasında bir bir ortaya çıkıyor: Apple anlaşma yüzünden kendi arama motorunu kuramamışAntitröst davasında bir bir ortaya çıkıyor: Apple anlaşma yüzünden kendi arama motorunu kuramamış

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.