Yeni Zelanda’nın eski başbakanına dinlenmek yok: Jacinda Ardern Harvard’a gidiyor
Harvard Üniversitesi kütüphanesinde bulunan ve insan derisiyle ciltlenen 19'uncu yüzyıldan kalma kitabın cildini çıkaracağını duyurdu.
Harvard Üniversitesi kütüphanesi Hougton’daki “Des Destinées de l’Ame” (Ruhun Kaderleri) isimli kitap bir özelliğiyle diğerlerinden farklı. Cildi insan derisinden! 1930’lardan bu yana kütüphane çatısı altında bulunan kitap cildinin 2014’te yapılan testte insan derisinden yapıldığı teyit edilince gündeme gelmişti.
Üniversite dün ‘paydaş katılımıyla gerçekleşen dikkatli bir çalışma ve değerlendirmenin’ ardından cildin çıkarılacağını ve ‘bu insan kalıntılarına saygı gösterilerek ebedi olarak nasıl muhafaza edileceğini belirlemek’ için yetkililerle birlikte çalışacağını açıkladı.
Fransız yazar Arsene Houssaye tarafından 1800’lerin ortasında yazılan kitap doğanın da bir ruhunun olması ve ölümden sonra yaşam gibi meseleleri konu ediniyor. İlk sahibi Fransız doktor Ludovic Bouland kitabı insan derisiyle ciltlemiş. Üniversite Bouland’ın deriyi çalıştığı hastanede ölen bir kadın hastadan onayı olmadan aldığını açıkladı.
Kitabın bu rahatsız edici geçmişinin neden olduğu etik endişelerle üniversite insan derisi cildi sökmeye karar verdi. Kütüphane arşiv sorumlusu Tom Hyry bir doktorun önündeki bedeni insan olarak görmeyip rızası olmadan derisinden parça alarak kitap ciltlemesinin ve bu kitabın 100 yıldan uzun süredir birçok insanın elinden geçmiş olmasının çok iğrenç bir şey olduğuna dikkat çekti. Kalıntıların artık gömülmesi gerektiğini düşünüyoruz, dedi.
Şimdi insan derisinin ebedi istirahate yatması gerektiğini düşünen Harvard 2014’te kitabın cildinin insan derisi olduğunu duyurduğunda aynı hassasiyeti göstermemişti. Üniversite adına konuşan Hyry gelişmeyi “antropodermik kitap ciltçileri, kitap düşkünleri ve yamyamlar için iyi haber” diyerek duyurdukları için de pişman olduklarını söyledi.