Hindistan için oyun şimdi başlıyor: Chandrayaan-3 Ay yörüngesine girdi ve ilk görüntülerini çekti

Hindistan Chandrayaan-3 uzay aracı hafta sonu Ay'ın yörüngesine girdi. Amacı Ay'ın daha önce keşfedilmemiş Güney Kutbu'nu incelemek olan Chandrayaan-3, Ay'a kontrollü bir iniş gerçekleştirmeye bir adım daha yaklaştı. Başarılı olursa, Hindistan bunu yapan dördüncü ülke olarak tarihe geçecek.

Bilim Teknoloji 8 Ağustos 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Chandrayaan-3 14 Temmuz'da fırlatılmıştı.

Hindistan Uzay Araştırma Ajansı (ISRO), pazar günü X (Twitter) üzerinden yaptığı güncellemeyle Chandrayaan-3 uzay aracının ‘planlı bir manevrayı başarıyla gerçekleştirdiğini doğrulayarak, aracın Ay yüzeyine bir adım daha yaklaştığını duyurdu.

Aracın 23 Ağustos’ta Ay’a iniş yapması bekleniyor. Başarılı olması halinde Hindistan, ABD, Sovyetler Birliği ve Çin’in ardından bu başarıyı elde eden dördüncü ülke olacak. Üç ay önce Japonya’da özel uzay şirketi Ispace de Hakuto-R Mission 1 uzay aracını Ay’a indirmeye çalışmış ancak araçla temas kesilmiş, bir ay sonra da aracın çarpmadan geriye kalan kalıntılarına ulaşılabilmişti.

ISRO tarafından geliştirilen Chandrayaan-3 uzay aracı, itici modül ve Vikram keşif aracından oluşuyor. Amacı Ay’ın Güney Kutbu’ndaki zorlu araziye güvenli bir şekilde iniş yapmak, veri toplamak ve Ay’ın bileşimi hakkında daha fazla bilgi edinmek için birtakım deneyler yapmak. Hindistan bu uzay görevi için yaklaşık 75 milyon dolar harcadı.

En sıkıntılı olduğu dönemden beri uzaydan vazgeçmedi

Güney Andhra Pradeh eyaletindeki Sriharikota’da bulunan Satish Dhawan Uzay Merkezi’nden 14 Temmuz’da fırlatılan araç, Hindistan’ın uzay konusundaki hedeflerini büyüterek, yenilik ve teknoloji merkezi olarak kurmaya çalıştığı imajını sağlamlaştırdı.

Bu, Hindistan’ın 2019’da başarısız olan Chandrayaan-2 girişiminin ardından ikinci yumuşak iniş denemesi olacak. Ülkenin Ay’a gönderdiği ilk uzay aracı Chandrayaan-1, 2008 yılın Ay’ın yörüngesinde dolandıktan sonra kasıtlı olarak yüzeye çakılmıştı. Ama bunun öncesinde Ay’ın yüzeyinde su molekülleri keşfetmişti. 11 yıl sonra Chandrayaan-2, Ay yörüngesine başarıyla girmişse de keşif aracı yüzeye çakıldı.

Hindistan’un uzay programı, bağımsızlığını yeni kazandığı ve Pakistan ile kanlı bir bölünme yaşadığı döneme kadar dayanıyor. İlk roketini 1963 yılında uzaya fırlatan Hindistan, uzay yarışında çok ileride olan ABD ve Sovyetler Birliği’yle o dönemde boy ölçüşemedi. Ancak dünyanın en kalabalık ülkesi ve en büyük beşinci ekonomisi olan Hindistan, uzay yarışında kendisinin önündeki ülkelere yetişmeye kararlı.

Fotoğraf: ISRO

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, geçen ay Chandrayaan-3’ün havalanmasından kısa bir süre sonra attığı tweette, “Chandrayaan-3 Hindistan’ın uzay macerasına yeni bir sayfa açıyor. Her Hintlinin hayallerini ve azmini artırarak yükseklere çıkıyor. Bu önemli başarı, bilim insanlarımızın durmak bilmeyen özverilerinin bir kanıtıdır. Onların ruhunu ve yaratıcılığına selam olsun!” diye yazmıştı.

Öte yandan Chandrayaan-3’ün Ay yörüngesine girdikten sonra çektiği ilk görüntüler yayımlandı. Görüntülerde Ay yüzeyinin üzerindeki kraterlerin uzay aracı yaklaştıkça daha da büyüdüğü görülüyor. Bilim insanları bu noktadan sonra roketin hızını kademeli olarak azaltarak Vikram’ın yumuşak iniş yapabileceği bir noktaya getirmeye başlayacak.

Bilim dünyasında gizemlerle dolu bir hafta: 'Hayalet' yıldızlar, antik yeraltı labirenti ve kıyıya vuran cisimBilim dünyasında gizemlerle dolu bir hafta: ‘Hayalet’ yıldızlar, antik yeraltı labirenti ve kıyıya vuran cisim

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.