Aranmayı kabul etmeyen yolcu uçağa alınmayacak
Türkiye'nin ilk jet motorlu süpersonik eğitim uçağı HürJet ses duvarını aşan ilk uçuşunu yaptı. Ankara’daki Mürted Hava Meydanı’ndan havalanan HürJet’e bir F-16 eşlik etti. Ankaralılar dün sonik patlamalar duydu.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından üretilen Türkiye’nin ilk jet motorlu süpersonik eğitim uçağı HürJet, dün ilk kez ses hızını aştı. HürJet, Ankara’daki Mürted Hava Meydanı’ndan saat 09.45’te havalanarak gökyüzüyle buluştu.
Ses hızını aşan, bu sebeple sonik patlamalar da yaratan HürJet, 38 dakika havada kaldıktan sonra saat 10.23’te kalktığı meydana indi. Ankaralılar, duyacakları sonik patlamalar için daha önceden valilik tarafından uyarılmıştı. HürJet’e bu önemli uçuşunda bir F-16 savaş uçağı da eşlik etti.
✈️ Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ tarafından geliştirilen HÜRJET, ilk kez ses hızı üzerinde uçuş testi için havalandı https://t.co/CcdJQQgGlH pic.twitter.com/8RMC8KEsN5
— Anadolu Ajansı (@anadoluajansi) October 21, 2024
Motorları Türkiye’de üretilen HürJet ilk olarak 11 Temmuz’da 30 bin feet irtifada 0.9 mach hıza ulaşmıştı. 1 mach(1188 km) sesin havadaki hızını ifade ediyor. Yani temmuz ayındaki uçuşta da ses duvarının aşılmasına ramak kalmıştı.
Yerli ve milli imkanlarla geliştirilen HürJet Eğitim ve Hafif Taarruz Uçağı Projesi kapsamında çalışmalar Ağustos 2017’de başladı.
Türk Havacılık Uzay Sanayii HürJet’in seri üretim sürecinde ilk yıl altı-yedi uçak yapıp sonraki seneden itibaren ayda iki, yılda 24 uçak imal etmeyi hedefliyor. 2025’ten sonra her ay iki HürJet’in müşteriye teslim edilebilir olması amaçlanıyor.
HürJetT’in Türk Hava Kuvvetlerine teslimatlarının da 2025’te başlaması planlanıyor.
HürJet 30 Ocak 2023’te ilk kez motor çalıştırdı. Taksi testleri için 18 Mart 2023’te pistle buluşan HürJet 25 Nisan 2023’te ilk kez gökyüzüyle buluştu.
Tek motorlu ve tandem kokpitli HürJet üstün performans özellikleri ile modern savaş uçağı eğitiminde kritik rol oynamak üzere tasarlandı. Yaklaşık 14 metre uzunlukta, beş metre yükseklikte ve 9,5 metre kanat açıklığındaki HürJet 1,4 mach hıza ulaşabilecek, azami 45 bin feet seviyesinde uçabilecek.
Mach, genellikle savaş uçaklarının hızını ifade etmek için kullanılan bir birim. Mach sayısı akışkanlar mekaniğinde hareket halindeki bir kütlenin hızının kütlenin bulunduğu şartlardaki ses hızına oranıdır. Kısaltması Ma ya da M’dir. Adını Avusturyalı fizikçi ve filozof Ernst Mach’tan alır.
Mach değeri örneğin deniz seviyesinde 1 atmosfer basınçta ve 15 derece hava sıcaklığında 1226,5 km/sa olarak belirtilir.
1 Mach= 1226.5 ile 1062.2 km/sa arasında bir değerdir.