Yapay zeka vagonuna Suudi Arabistan da katıldı: 40 milyar dolarlık yatırım
IBM'in CEO'su Arvind Krishna, müşteriye dönük olmayan iş gücündeki rollerin yüzde 30'unun 5 yıllık süre içinde yapay zeka ve otomasyona devredileceğini belirterek, “Bu kabaca 7 bin 800 iş kaybı anlamına geliyor” dedi.
Yapay zeka devrimi tüm hızıyla devam ediyor. Dünyada bilişim sektörünün en önemli şirketlerinden olan ABD’li IBM’de ocak ayında başlayan işten çıkarma süreci sonrasında sular durulmuyor. Büyük şirketlerin başlattığı yapay zeka dönüşümünün öncülerinden olma amacı güden IBM, özellikle müşteri ilişkileri içermeyen, otomasyon olarak ilerleyebilecek işlerde yapay zekaya güveneceğini açıkladı.
IBM CEO’su Arvind Krishna, Bloomberg’e verdiği söyleşide önümüzdeki yıllarda bazı işlerin yapay zeka ile değiştirileceğini, bu sebeple de söz konusu pozisyonlar için işe alımların durdurulacağını söyledi. İşe alımlarda askıya alacakları pozisyonların çoğunlukla insan kaynaklarında olacağını belirten Krishna, müşteriye dönük olmayan bu iş pozisyonlarının kabaca 26 bin çalışana tekabül ettiğini açıkladı. 5 yıllık bir süre içinde bazı iş kollarının yüzde 30’unun yapay zeka ve otomasyonla değiştirileceğini söyleyen Krishna, “Bu kabaca 7 bin 800 iş kaybı anlamına geliyor” dedi.
Krishna yaptığı değerlendirmede, istihdam doğrulama mektupları sağlamak veya çalışanları departmanlar arasında transfer etmek gibi görevlerin büyük olasılıkla tamamen otomatik hale getirileceğini söyledi. Fakat işgücü üretkenliğini değerlendirmek gibi bazı insan kaynakları görevlerinin muhtemelen önümüzdeki 10 yılda değiştirilmeyeceğini belirtti. Şu anda yaklaşık 260 bin çalışanı istihdam eden IBM, yazılım geliştirme ve müşteriye dönük pozisyonlar için işe alım yapmaya devam ediyor.
Uzmanlar, yapay zeka devriminin özellikle ChatGPT gibi araçların topluma yayılmasıyla birlikte daha da hız kazandığını düşünüyor. Öte yandan yapay zekanın işçilerin yerini almasıyla ilgili bazı çekinceler de bulunuyor.
2022 Aralık ayında ABD tarafından yayımlanan bir raporda, “yapay zeka işçi görevlerini ve/veya işçileri artırmak yerine otomatikleştirdiği için bazı işlerde çalışanların yerinden edilmesinin kaçınılmaz olduğu” sözlerinin yer alması oldukça dikkat çekmişti. BBC’nin yaptığı analize göre önümüzdeki yıllar içinde dünya çapında toplamda 300 milyon işin yapay zeka tarafından devralınabileceği öngörülüyor.