IEA: Küresel yenilenebilir enerji kapasitesi 2030’a kadar 2,5 katına çıkacak

Uluslararası Enerji Ajansı yenilenebilir enerji kapasitesinin 2030'a kadar 2,5 katına çıkacağını öngördü. COP28'de verilen kapasiteyi üç katına çıkarma taahhüdü için hükümetlerin yatırımları hızlandırılması gerekiyor.

Bilim Teknoloji 11 Ocak 2024
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
2028'e kadar dünyanın yenilenebilir enerji kapasitesinin 7 bin 300 gigavata ulaşacağı hesaplanıyor.

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) Yenilenebilir 2024 raporuna göre, dünya yenilenebilir enerji kapasitesinde son 30 yıldaki en hızlı büyüme görülüyor. Dünyada geçen yıl 2022’ye göre 510 gigavatla yüzde 50 daha fazla yenilenebilir enerji kapasitesi devreye alındı, bu artışın yüzde 75’i güneş enerjisinden sağlandı.

Küresel yenilenebilir enerji gücündeki büyümede Çin başı çekerken, Avrupa, ABD ve Brezilya’daki yenilenebilir enerji kapasite artışı da rekor seviyeye ulaştı. İklim değişikliğiyle mücadelenin yanı sıra ülkelerin enerji arz güvenliğinde kritik rol oynayan yenilenebilir enerjide büyümenin giderek hızlanacağı öngörülürken, 2028’e kadar dünyanın yenilenebilir enerji kapasitesinin 7 bin 300 gigavata ulaşacağı hesaplanıyor.

Bu artış hızının sürmesiyle küresel yenilenebilir enerji kapasitesinin 2030 itibarıyla bugünkü seviyesine göre 2,5 katına çıkacağı öngörülüyor. Söz konusu büyümenin yüzde 95’inin güneş ve rüzgar enerjisinden sağlanması beklenirken, yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik üretiminde en büyük kaynak olan kömürü 2025 itibarıyla geride bırakacağı tahmin ediliyor.

 

Yenilenebilir enerjideki benzeri görülmemiş büyümeye rağmen geçen ay Dubai’de düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi’nde (COP28) anlaşmaya varılan “yenilenebilir enerji kapasitesini 2030 itibarıyla üç katına çıkarma” taahhüdünün gerçekleşmesi için yatırımların hızlanması gerekiyor. Küresel yenilenebilir enerji kapasitesinin üç katına çıkarılması, söz konusu kapasitenin 2030 itibarıyla 11 bin gigavata ulaşması anlamına geliyor.

Okyanuslar kaynıyor! Su altında yaşam hiç olmadığı kadar tehlikedeOkyanuslar kaynıyor! Su altında yaşam hiç olmadığı kadar tehlikede

Bu hedefin başarılması için politikalara ilişkin belirsizliklerin giderilmesi, yetersiz şebeke yatırımlarına ilişkin sorunların çözülmesi ve bürokratik bariyerlerin kaldırılarak izin süreçlerindeki aksamaların giderilmesine ihtiyaç duyuluyor.

‘Rüzgar ve güneş enerjisi santralleri fosil yakıt santrallerinden daha ucuz’

IEA Başkanı Fatih Birol rapora ilişkin değerlendirmesinde mevcut politikalar ve piyasa koşullarında küresel yenilenebilir enerji kapasitesinin 2030 itibarıyla 2,5 katına çıkacağını belirterek “Bu COP28’deki hedef için yeterli değil ancak hedefe yaklaşıyoruz ve hükümetler bu arayı kapatmak için gereken araçlara sahip. Şu anda kara rüzgar ve güneş enerjisi dünyanın neredeyse her yerinde yeni fosil yakıt santrallerinden daha ucuz. Bu kaynaklar, birçok ülkedeki mevcut fosil yakıt santrallerinden de daha ucuz” dedi. Birol buna rağmen başa çıkılması gereken bazı büyük problemler olduğuna işaret etti. Makroekonomik zorlukların bunlar arasında olduğunu belirten Birol şunları kaydetti:

Korkutan araştırma: Okyanus akıntıları beklenenden önce durabilirKorkutan araştırma: Okyanus akıntıları beklenenden önce durabilir

“Bana göre uluslararası toplum için en büyük zorluk, gelişmekte olan ekonomilerde yenilenebilir enerji projelerine hızla finansman sağlanması ve kapasitenin artırılması. Bu ülkelerin birçoğu yeni enerji ekonomisinde geride kalıyor. Küresel yenilenebilir enerji kapasitesinin üç katına çıkarılmasında başarıya ulaşılması, bu ülkelerde söz konusu zorlukların aşılmasına bağlı olacak.”

Cop28'de üçüncü gün: Ülkelerden yenilenebilir enerji sözü, liderlerden Gazze mesajıCop28’de üçüncü gün: Ülkelerden yenilenebilir enerji sözü, liderlerden Gazze mesajı

Türkiye yenilenebilir enerjide Avrupa’da 5’inci olduTürkiye yenilenebilir enerjide Avrupa’da 5’inci oldu

EY: Şirketler iklim değişikliği stratejilerini eyleme geçirmiyorEY: Şirketler iklim değişikliği stratejilerini eyleme geçirmiyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.