Başbakanlık gidiyor mu? İşçi Partisi ara seçimlerde Sunak’ın iki kalesini kazandı
Yapay zekanın siyaset alanına girmediğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Gelecek ay Brighton'daki seçmenler sandığa gittiklerinde AI Steve'in oy pusulasını görecek. Peki AI Steve kazanırsa ne yapacak? O da haberimizde.
Birleşik Krallık önümüzdeki ay yapılacak seçimlere doğru adım adım ilerliyor. Aşırı sağın yükselişe geçtiği Avrupa’da tam tersi yoldan giden İngiltere’de belki de bu seçimleri uzun zaman sonra ilk kez İşçi Partisi kazanacak. Ama seçimlerde öyle bir siyasetçi öne çıkıyor ki bu tüm dünya için bir ilki teşkil ediyor. İlk kez siyasi bir seçimde adaylardan biri yapay zeka. Sizi AI Steve ile tanıştıralım. Kendisi Brighton’da yaşayan iş insanı Steven Endavott’un sanal dünyadaki kopyası olarak tasarlandı ve bağımsız aday olarak parlamento için mücadele verecek.
WIRED’ın haberine göre seçmenler AI Steve için oy kullanabilecek, siyasi konumunun ne olduğunu sorabilecek veya kendi dertlerini ona iletebilecek. AI Steve tüm bu öneri ve talepleri derleyecek. Endacott’un buradaki görevi ise AI Steve adına toplantılara ve parlamento oturumlarına katılacak yüz yüze temsilcisi olmak. Endacott milletvekilliğine doğrudan da adaylığını koyabilirdi ama ona göre AI Steve, demokrasinin daha doğrudan işlemesine olanak sağlayabilecek bir yöntem. Endacott konu hakkında “Bence yapay zeka politikacıların yerini almak için değil de onları seçmenlerine, seçim bölgelerine gerçekten bağlayacak bir teknoloji olarak kullanılabilir” diyor. Ne var ki şu anda AI Steve oy pusulasında yanlışlıkla Steve AI olarak listeye eklendi. Endacott bu yanlışı düzeltmeye çalışıyor.
AI Steve’yi Endacott’un yönettiği yapay zeka ses şirketi Neural Voice tasarladı. Şirketin kurucu ortağı Jeremy Smith’e göre AI Steve aynı anda 10 bin konuşma gerçekleştirebiliyor. Şirket önemli olanın kendi bilgi veri tabanınızı oluşturmak ve kullanıcıların verdiklerini bu veri tabanına nasıl eklenebileceğini bilmek olduğunu söylüyor.
Endacott önemsediği konuları savunmak için siyasete girmeye çalışıyordu ancak bu konuda birçok hayal kırıklığı yaşamıştı. Endacott 2022’de Muhafazakâr Parti çatısı altında yerel seçimde başarısız oldu. 500’den az oy aldı. Ama bu sefer adaylığı biraz daha alışılmadık durumlara bağlı olduğu için sosyal medyada çok konuşulan isimlerden biri haline geldi.
İşte AI Steve bu hayal kırıklıklarından doğdu. “Çevre konusunda çok endişeliyim. İklim değişikliğini kontrol altına almak için hükümetin birçok konuda değişikliğe gitmesi gerekiyor” diyen Endacott “Bunu yapmanın tek yolu dışarıya bakmayı bırakıp kendimize bakarak politikalarımızı değiştirmekten geçiyor” dedi. Önceki yıllarda aday olmaya çalıştığında gerçek insanların ihtiyaçlarına cevap vermektense tek endişesinin hangi bölgelerin seçim için daha güvenli olduğunu söylüyor Endacott.
Ona göre AI Steve farklı olacak. Bir kere seçmenlerle yaptığı konuşmaları yazıya dökecek, analiz edecek ve bu politikaların yürürlüğe girmesini isteyip istemediğini belirletebilecek sıradan insanlara sunacak. Endacott ekibinin Londra’nın yaklaşık bir saat uzağındaki Brighton tren durağında işe gidip gelenlere ulaşmayı planladığını söylüyor. Bu kişilerden şehre gidip gelirken e-posta aracılığıyla kısa kısa siyaset anketleri doldurmalarını isteyecekler. Endacott oy kullanan kişilerin kendilerini etkileyecek politikalardan haberdar olup, bunların gerçekten geçmesini isteyip istemediklerini söyleyebilmelerini sağlayacak bir oy sistemine sahip olmalarının mantıklı olduğunu düşünüyor.
AI Steve daha çok yeni kullanıma sunuldu ama şimdilik yapay zekayla bağlantı kuran kişilerin öncelikli endişeleri çöpler gibi yerel konular ve Filistin’deki savaş. Endacott bir noktada kendi görüşlerinin ve politika tercihlerinin AI Steve’inkilerden farklılaşacağını tahmin ediyor. Ama kendisine uymasa bile AI Steve’de çıkan sonuçlara göre oy kullanmaya kararlı olduğunu belirtiyor.
“Demokrasilerde seçmenlerinizin ne istediği önemlidir” diyor Endacott ve ekliyor: “Bir politikacıya ne yapması gerektiğini seçmenleri söylemelidir. Eğer politikacı seçmenlerinin istediklerinden hoşlanmıyorsa şansına küsecek. İşi bırakacak.”