NASA açıkladı: Temmuz 2023 tarihin en sıcak ayıydı, en sıcak temmuzları son 5 yılda yaşadık
2024 yılında yeni bir uzay aracı Jüpiter'e doğru yola çıkacak ve dev gezegenin uydusu Europa'nın yaşama uygun olup olmadığını inceleyecek. Araç, yüksek teknolojili sensörlerin yanı sıra Jüpiter'e bir şiir ve yüz binlerce isim götürecek.
NASA evrende yalnız olmadığımız inancıyla Jüpiter’e bir uzay aracı fırlatacak. Bu uzay aracının iki amacı var. İlki, yüzeyi buzlarla kaplı olmasına rağmen altında büyükçe okyanus barındırdığı tahmin edilen Europa’nın gerçekten de yaşama elverişli olup olmadığını öğrenmek. Sadece su da değil Europa’yı özel kılan; suyun altındaki kimyasal aktivitenin de organizmaları hayatta tutmak için gerekli koşulları sağlayabileceği düşünülüyor.
Ancak bu çalışmayı çok daha heyecan verici kılan şey ikinci amacı: İsmimizi uzaya gönderebilecek olmamız. NASA’nın dünya dışı varlıklar bulabilir umuduyla uzaya daha önce de anlamlı mesajlar ve sanat eserleri göndermişliği var. Bunların en meşhuru 1970’lerde Voyager uzay aracıyla birlikte gönderilen “altın” plaklardı. Plaklara 55 dilde görüntüler, sesler, müzik ve sözlü selamlamalar kaydedilmişti. Hatta o zaman Arapça kaydı yapan Amahl Shakh “Yıldızlardaki dostlarımıza selamlar. Umarız zaman bizi birbirimize yaklaştırır” sözlerini kaydetmişti.
Plakların içeriğini birleştiren komiteye başkanlık eden gökbilimci Carl Sagan ise “Bu şişenin kozmik okyanusa bırakılıyor olması, bu gezegende yaşam hakkında epey umut veren şeyler anlatıyor” demişti.
NASA o zamanki altın plaklar gibi bu girişimini de umut vaat edici buluyor, dolayısıyla yeni projesine “Şişedeki Mesaj” adını vermiş. Uzay aracı yüz binlerce insan ismini uzaya taşıyacak ama aynı zamanda ABD’deki Şairler Ödülü’nün sahibi Ada Limon’un “Gizeme Övgü: Europa’ya Adanmış Bir Şiir” adındaki şiirini de yanında götürecek.
Doğanın mucizesi ve “görünmez küçük dünyalara” gözünü diken insanları birleştiren merak üzerine yazılmış şiir bu yılın başlarında NASA’nın kampanyası ilk kez duyurulduğunda Kongre Kütüphanesi’ne sunulmuş. Limon “Bu şiiri yazmak hayatımda eriştiğim en büyük onurlardan biriydi ama aynı zamanda en zor işlerden arasında” diyor.
Uzay ajansının internet sitesine şimdiye kadar yaklaşık 700 bin isim gönderildi ve bunlardan yalnızca 20 bini Türkiye’den. Projeye ABD’den sonra en çok ilgi gösteren ülke ise 80 bin kişiyle Hindistan. İsim toplama işi bittiğinde hepsi bir mikroçipin üzerine yazılacak ve şiirin yazıldığı metal plaka iliştirilecek. Görev Ekim 2024’te fırlatılacak, 2,9 kilometre uzağımızdaki Jüpiter’in yörüngesine varması ise 2030’u bulacak.
Olur da bu yolculuğun bir parçası olmak isterseniz NASA 31 Aralık günü Türkiye saatine göre 07:53’e kadar isimleri toplamaya devam edecek. İsminizi buradan yazdırabilirsiniz. Ayrıca kayıt sayfasına gittiğinizde sizi Limon’un şiiri de karşılayacak.