İtalya’nın Başbakan Yardımcısı Salvini, ChatGPT yasağını eleştirdi: Ülkemiz geri kalacak

İtalya, teknoloji şirketi OpenAI tarafından üretilen ChatGPT'yi veri güvenliğini gerekçe göstererek yasakladı. Ancak bu karara ülkenin bizzat kendi Başbakan Yardımcısı Matteo Salvini tarafından karşı çıkıldı.

Bilim Teknoloji 7 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Aşırı sağcı Matteo Salvini, ChatGPT yasağının orantısız olduğunu düşünüyor. Fotoğraf: AA

İtalya’nın gizlilik denetimcisi Garante, teknoloji şirketi OpenAI’ın kullanıcı verilerini toplama şeklinden ve 13 yaşın altındaki çocukların tespit edilebilmesi için herhangi bir yaş doğrulama filtresi kullanmamasından dolayı yapay zeka sohbet robotu ChatGPT’yi yasakladı.

Soruşturulmayı bekleyen teknoloji şirketi, erişime kapatılma kuralına uydu. Ancak ülkenin başbakan yardımcısı olarak iki kez göreve gelen aşırı sağcı politikacı Matteo Salvini, düzenleyicinin kararına bizzat itiraz etti. Salvini, Garante’nin getirdiği bu yasağın yeniliklerin önüne geçeceğini ve ülkenin bu yüzden teknolojik açıdan geri kalabileceğini savundu.

Roma’daki Yabancı Basın Derneği’nde konuşma yapan Salvini, ChatGPT’nin pek çok genç, şirket ve yeni girişimci tarafından kullanıldığına dikkat çekerek, “Umarım yapay zeka robotunu en kısa zamanda tekrar kullanmaya başlayabilirler. Çünkü öyle olmazsa İtalya ile diğer Avrupa ülkeleri arasında uçurum oluşacak” dedi.

Almanya, İrlanda ve Fransa’nın da aralarında bulunduğu bazı Avrupa ülkelerinin ChatGPT’ye karşı nasıl bir tutum sergileyeceklerini hâlâ araştırmakta olduklarını belirten Salvini, Garante tarafından getirilen yasağın ‘orantısız’ olduğunu dile getirdi.

İddia: Yapay zeka sohbet robotu Eliza, Belçikalı adamı intihara sürüklediİddia: Yapay zeka sohbet robotu Eliza, Belçikalı adamı intihara sürükledi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.