James Webb uzay teleskopu bir rekor daha kırdı, en eski galaksiyi görüntüledi

James Webb Uzay Teleskopu çalışmaya başladığı ilk günden itibaren sürekli inanılmaz buluşlar yapıyor. Teleskop zaten kendine ait olan en eski galaksiyi görüntüleme rekorunu kırdı. Yeni görüntülenen galaksi bizden 13,6 milyar yıl uzakta.

Bilim Teknoloji 27 Kasım 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

 

Eğer Albert Einstein’ın görelilik teorisinin denklemleri doğruysa evrenimiz 13,8 milyar dünya yılı yaşında. Bu denklemlerin doğruluğundan şüphelenmek için de bir sebebimiz yok, bugüne kadar girdiği her testten başarıyla çıktı Einstein’ın denklemleri.

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA öncülüğünde Avrupa Uzay Ajansı dahil toplam 15 devlet tarafından 2021 yılının Aralık ayında uzaya gönderilen, Dünyanın yaklaşık 1,5 milyon kilometre ötesinde bir yörüngeye Ocak 2022’de oturan ve izleyen aylarda da hizmete giren James Webb Uzay Teleskopu insanlığın bugüne kadar yaptığı en güçlü teleskoplardan biri. James Webb’in sahip olduğu aynalar bundan 13,5 milyar yıl önce yola çıkmış olan çok uzak ışığı bile yakalama imkanına sahip.

İşte bu özelliği sayesinde James Webb uzay teleskopu gözünü hep çok uzaklara, evrenin bir Büyük Patlama ile ortaya çıktığı düşünülen bundan 13,8 milyar yıl öncesine çevirdi. Neredeyse her gözleminde ‘en uzak ve en eski galaksi’ler keşfeden James Webb Uzay Teleskopu bu kez evren ortaya çıktıktan sadece 200 milyon yıl sonra, yani bundan 13,6 milyar yıl önceye ait bir galaksiyi görüntüleyerek bu alanda bir rekor daha kırdı. Bir önceki rekor da James Webb Teleskopuna aitti ve o zaman görüntülenen galaksi evren ortaya çıktıktan 280 milyon yıl sonraya aitti.

Hangi galaksinin bizden ne kadar uzak olduğunu veya kaç yaşında olduğunu fizikçiler ‘kırmızıya kayma’ adı verilen bir hesapla buluyorlar. Işık, kaynağından uzaklaştıkça, yani aradan zaman geçtikçe enerjisini kaybediyor ve dolayısıyla frekansı değişiyor. Bu da iki ışık dalgası arasındaki mesafenin açılması, yani ışığın renginin kırmızıya kayması anlamına geliyor. Işığın dalga boyuna bakan fizikçiler ışığın kaynağından tam olarak ne zaman çıktığını, yani bizden ne kadar uzakta olduğunu hesaplayabiliyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.