Kalp hastalığını erken tespit eden yapay zeka geliyor

İngiltere'de kalp hastalarının kayıtlarını veri olarak kullanarak eğitilen yapay zeka algoritması, Tayvan'da başka verilere bakıp önümüzdeki 5 yılda kalp yetmezliği riski taşıyan kişileri doğru tahmin etti. Kalp damar hastalıkları için ümit doğdu.

Bilim Teknoloji 5 Haziran 2024
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: Shutterstock

İngiltere’deki Leeds Üniversitesi’nde araştırmacılar  yapay zekanın (AI) kalp yetmezliği riski taşıyan hastaları saptayıp erken tedaviyi mümkün hale getireceğini söylüyor.

BBC.com’un haberine göre ‘Find-HF’ olarak adlandırılan algoritma, İngiltere’de yaşayan 565,284 yetişkin kalp  hastasının kayıtları kullanılarak kalp rahatsızlığının belirtilerini erken tespit etmek üzere “eğitildi”. Daha sonra bu algoritma Tayvan Ulusal Üniversitesi Hastanesi’nden 106,026 kişinin veritabanında test edildi ve beş yıl içinde kalp yetmezliği geliştirme riski en yüksek olan hastaları ve hastaneye yatması gerekenleri doğru bir şekilde tahmin etti.

Beş değil üç sene sonrasını da tahmin edebilir

Kardiyolog Prof Chris Gale, “Bu son derece güçlü ve benzersiz bir ulusal kaynak ve bu verileri hastaların yararına kullanmanın zamanı geldi” dedi ve Find-HF algoritmasının  yakında riskli hastaların üç yıl sonraki durumlarını tahmin edebileceğini belirtti.

‘Find-HF’ kalp yetmezliği teşhisini koymak için bakılması gereken dört göstergenin baş harflerini temsil ediyor. Fatigue (yorgunluk), Increased water accumulation (su toplanmasındaki artış), Natriuretic peptide testing (natriüretik peptid testi) ve Dyspnoea (nefes darlığı). HF ise Heart Failure (kalp yetmezliği anlamına geliyor.

Bu algoritma bir tür erken uyarı sistemi gibi çalışacak, risk altında olanların  test ve teşhisleri daha erken yapılabilecek.

Leeds Üniversitesi’nde bir sağlık veri araştırma görevlisi olan Dr. Ramesh Nadarajah, “Birçok kişi, özellikle kadınlar ve yaşlılar, kalp yetmezliği teşhislerini çok geç bir aşamada alıyor, fayda sağlayan tedaviler potansiyel olarak daha az etkili oluyor” dedi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.