Almanya’da yapılan dev araştırmanın sonucu: Meme kanseri teşhisinde yapay zeka araçlarını kullanmak, kanserin teşhis edilme ihtimalini yükseltiyor, üstelik yanlış teşhis sayılarını da arttırmıyor.
Kanser teşhisinde yapay zekadan yararlanmak ilk kez geniş çaplı bir gerçek hayat deneyinde araştırıldı. Sonuçlar çok etkileyici çıktı.
Almanya’da Haziran 2021 ile Şubat 2023 arasında 461 bin 818 kadın meme kanseri taramasından geçti. Bu, ülkede uygulanan ve 50-69 yaş arası semptom göstermeyen kadınları hedef alan genel bir tarama programıydı.
Bu 461 bin 818 kadının hepsinin tarama sonuçları ikişer radyolog tarafından kontrol edildi ve raporlar yazıldı. Ancak bu kadınların 260 bin 739’unun tarama sonuçlarını yorumlayan radyologlardan en az bir tanesi bir yapay zeka aracından da yardım aldı.
Yapay zeka aracı sadece “normal” bulunan tarama sonuçlarının normal olduğunu söylemekle kalmadı, bazen radyolog tarafından “normal” bulunmuş tarama sonuçlarında şüphe çekici şeyler gördüğünde de uyardı.
Sonuçta taranan 461 bin 818 kadından 2,881’ine kanser teşhisi kondu. Yapay zeka kullanılan grupta teşhis oranı diğer gruptan yüzde 6,7 daha yüksekti. Ancak kadınların yaşları gibi diğer faktörler de göz önüne alınacak olursa aslında bu fark büyüyor ve yüzde 17,6’ya kadar yükseliyor. Sonuç olarak yapay zeka kullanılan grupta 1000 kadına 6,70 kanser teşhisi kondu; kullanılmayan grupta 5,70 teşhis. Bir başka deyişle yaay zeka her 1000 taramada fazladan bir kanser teşhisi koymuş oldu.
İşin ilginci her şiki grup için de, tarama sonuçları şüpheli bulunup bir kez daha taramaya çağrılan kadınların oranı aynı kaldı. Yani yapay zeka gereksiz yere daha çok kadını şüpheli bulup çağırmadı.
Bu çok önemli çünkü kadınlar. her mamografiye girişlerinde ciddi zarar görüyorlar aslında.
Daha da önemlisi, yapay zeka grubunda yanlış pozitif teşhis oranının da yükselmemesi. Araştırmanın yürütücülerinden Lübeck Üniversitesinden Alexander Katalinic, “Bu çok iyi bir sonuç” diyor.
Yapay zeka kullanan grupta iki radyoloğun normal bulduğu ama yapay zekanın “şüphe çekici” diye işaretlediği 3,959 kadın olmuş. Bunlardan 204’üne meme kanseri teşhisi konmuş. ama tabii tersi de var: Yapay zeka 20 kanser teşhisi de atlamış, onları da radyologlar yakalamış.
Araştırmanın bir diğer yazarı olan Stefan Bunk, aynı zamanda bu araştırmada kullanılan yapay zeka aracını yapan şirketin de kurucusu, araştırmada hiç radyolog kullanılmamış olsa bile yapay zekanın kanser teşhisi oranının daha yüksek çıktığını söylüyor. Ona göre bu daha az yanlış pozitif teşhis ve radyologların üstüne daha az yük binmesi demek.
Radyologların üzerinde çok ağır bir yük var ve üstelik pek çok ülkede yeterince radyolog da yok. Yapay zeka araçları, radyologların üzerindeki yükü hafifletebilir.
Meraklısı, araştırmayla ilgili bilimsel makaleyi bu linkten okuyabilir.