Müthiş buluş: Sibirya’da buzulun altından neredeyse sapasağlam bir Mamut yavrusu çıktı

Küresel iklim krizi Sibirya’daki “perma frost” adı verilen kalıcı buzulları çözüyor. Bu çözülme sonrası Yakuts kenti yakınlarında bir kraterde neredeyse hiç bozulmadan kalmış 50 bin yıllık bir Mamut yavrusu ortaya çıkarıldı.

Bilim Teknoloji 24 Aralık 2024

Mamut, file benzeyen ama uzun tüyleri olan ve sıcak iklimlerde yaşayan fillerin tersine buzul çağı daha devam ederken dünyanın en soğuk bölgelerinde yaşayan canlılardı.

Onbinlerce yıl önce soyları tükendi, onları artık fosil kanıtlardan ve nadiren de olsa Sibirya buzullarında yapılan keşiflerden görebiliyoruz.

Küresel iklim krizinin yakıcı etkilerinden biri, Kuzey kutbu’na yakın bölgelerde, Sibirya başta olmak üzere “permafrost” adı verilen ve içinde metan gazı da bulunan buzulların çözülmeye başlaması. Bu buzulların çözülmesi atmosfere daha fazla karbon salınması anlamına geliyor.

Ancak buzullar çözüldükçe altından çıkanlar da ister istemez ilgi çekiyor. İşte Sibirya’nın derinliklerinde, Yakuts şehrinin yakınlarında 80 metre derinliğindeki Batagaika isimli kraterde bu çözülme sonrası bir yavru Mamut bulundu. Şu anda 110 kilo ağırlığında tartılan, fili andıran bu canlı neredeyse sapasağlam kalmıştı buzulun altında.

Bilim insanları daha önce yavru Mamut fosilleri ve kalıntıları görmüştü ama onu neredeyse bir bütün halinde ilk kez görüyor. Bu yavru Mamutun en azından 50 bin yıl önce buzulun altında kalarak öldüğü tahmin ediliyor.

Rusya’da bu permafrost erimesinde çok sayıda doğal kalıntı bulundu. Bunlar içinde 44 bin yıllık bir kurt gövdesi de vardı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.