Katil yıldızlar: Dünya benzeri gezegenlerin X ışınları tehlikesiyle başı dertte
Amatör yıldız gözlemcileri, sizi bugün balkonlarınıza alalım. Hayır serinlemek için değil, bugün altı gezegen de aynı hizaya gelerek gökyüzünde adeta bir şölene imza atacak. Bunu kaçırmamanız gerekiyor! İhtiyacınız olan tek şey bir dürbün.
Bugün diğer günlerden biraz farklı. Merkür, Mars, Jüpiter, Satürn, Neptün ve Uranüs aynı hizaya gelecek. Warwick Üniversitesi’nden Prof. Danny Steeghs, dünya geneinde görülebilecek olan olayın gün doğumu civarında gerçekleşeceğini söyledi. Ancak doğuda bu hizalanma biraz alçakta kalacağı için şöleni izleyebilmek için bazı ekipmanlara ihtiyaç olacak.
“Uranüs ve Neptün soluk olacak. Bu nedenle izleyiciler onları görmek istiyorlarsa iyi bir dürbüne sahip olmalı” diyen Steeghs, Jüpiter ve Merkür Güneş’e yakın olacağı için görüşün kısıtlanabileceğini de söyledi. Bazı gezegenleri çıplak gözle görmek mümkün olacak olsa da ışık bir sorun yaratabilir. Steeghs “Mars ve Satürn görülmesi daha kolay gezegenler. Onları diğer gezegenlerden önce ve biraz daha yüksekte görebilirsiniz diyor.
Gezegenler gökyüzünde çapraz bir düzende duracak. En üstte Satürn, sonra Neptün, Mars, Uranüs ve Merkür şeklinde gidecek. Jüpiter ufka en yakın gezegen olacak. Warwick Üniversitesi’nden Dr. Grant Kennedy “Güneş’i her iki yarımkürede de görüyoruz. Gezegenler Güneş’ten çok uzakta değil, bu nedenle güneylilerin de gezegenleri görme şansı var” diye belirtiyor.
Bu şölenin benzerlerinin önümüzdeki dönemde de yaşanması bekleniyor. Bugünkünü kaçırdım diye üzülmeyin. Aynı gezegenler ağustos ayında ve gelecek yıl şubat ayında farklı sıralamayla yeniden aynı hizaya gelecek. Ayrıca şubat ayında yedi gezegenin birden aynı hizaya gelmesi bekleniyor. Kennedy “Diğer gezegenler oldukça yavaş, Dünya ise çok hızlı hareket ettiği için önümüzdeki birkaç yıl içinde benzer olaylarla karşılaşacağız” diyor.
Ama bu dizilişin aynısını görmek istersek biraz beklememiz gerekebilir. Zira altı gezegenin tekrar aynı hizaya gelmesi için Mart 2080’i beklememiz lazım ki o zaman bile grupta Neptün yerine Venüs olacak. Kennedy “Uranüs ve Neptün yörüngelerinde dönmeye devam edip de artık birbirlerine yakın olmadıklarında yeniden aynı hizaya gelmeleri yaklaşık 100 yıllarını alacak. Aynı hizalanmayı görebilmemiz için diğer dört gezegenin de Güneş’in aynı tarafında olmasını beklememiz gerekecek” diyor.
Uzmanlardan bir uyarı daha: Gökyüzünde gezegenleri ararken Güneş’e çıplak gözle bakmayın. Hizalanmayı en iyi görebileceğiniz yerler karanlık bir alana ya da parka gidip doğuya bakmak olacaktır. Dünyanın bazı yerlerinde olay sabah çok erken saatlerde gerçekleşecek. Türkiye’deyse öğlen 12’de bu şölen izlenebilecek. Eğer o saatlerde işteyseniz üzülmeyin. İşte size WorldCam’in canlı yayını: