Samanyolu’nda şimdiye kadarki en büyük yıldız kütleli kara delik keşfedildi
NASA'nın Hubble Uzay Teleskobu sayesinde 'kazara' keşfettiği kara delik 20 milyon güneş ağırlığında, Ay-Dünya arasını 14 dakikada kat edebilecek hızda. Uzmanlar, görüntüyü 'Bir geminin arkasındaki iz gibi, kara delikten kalan izi görüyoruz' diye yorumluyor.
NASA, görünmez bir canavar olarak nitelediği yeni bir kara delik keşfettiklerini duyurdu.
Üstelik bu kara delik galaksiler arası uzayda başı boş biçimde çok hızlı hareket ediyor ve Hubble Uzay Teleskobu tarafından ‘yanlışlıkla’ tespit edildi. Kara deliğin, Dünya-Ay arasını 14 dakikada kat edebilecek kadar hızla ilerlediği belirtildi.
20 milyon güneşin ağırlığına denk gelecek derecede kütlesi olan kara deliğin ardında, Samanyolu galaksisinin iki katı çapında, daha önce görülmemiş bir şekilde 200 bin ışık yılı uzunluğunda yeni doğmuş yıldızlardan oluşan bir iz bıraktığı ifade edildi.
Two's company, and three's a crowd… even when it comes to black holes!
Hubble detected evidence of a "runaway" black hole that was ejected from its host galaxy after a tussle between it and two other black holes. Find out more: https://t.co/hEs3i7MUma pic.twitter.com/5qUlaRsVmF
— Hubble (@NASAHubble) April 6, 2023
ABD’deki Yale Üniversitesi’nden Pieter van Dokkum, keşfi yorumlarken, görülen şeyin bir ‘sonrası’ olduğunu belirtti. “Bir geminin arkasındaki iz gibi, kara delikten kalan izi görüyoruz” diyen Van Dokkum, Hubble Teleskobu görüntüsünde, yakındaki cüce bir galakside yıldız kümeleri tararken kazayla yapılan keşfi özetledi: Kozmik ışın olduğu düşünülen küçük bir çizgiyi fark etmiş, kozmik ışınları ortadan kaldırdıklarında daha önce gördükleri hiçbir şeye benzemeyen kara deliğin izini bulmuşlar.
NASA, ‘kaçak’ kara delik olarak nitelenen keşfin, belki 50 milyon yıl önce muhtemelen birbiriyle çarpışan galaksilerde bulunan üç büyük kütleli kara deliğin oluşturduğu kaotik ve kararsız konfigürasyon sonuncunda, birinin bu oluşumdan dışarı fırlatılma şeklinde meydana gelmiş olabileceğine inanıyor.