Neuralink bir insana ilk kez beyin çipi taktı
Neuralink'in beyin çipli ilk hastasının kafatasında ameliyattan haftalar sonra bir sorun oluştu. Şirket bunun üzerine bazı elektrotların çıkarıldığını duyurdu. Bu da çipin hızında ve etkinliğinde azalma olduğu anlamına geliyor.
ABD’li milyarder Elon Musk’ın beyin çipi alanında çalışmalar yürüten şirketi Neuralink’in beyin çipli ilk hastasını duyurmasının üzerinden çok geçmediğini düşünebilirsiniz ama aslında tam 100 gün geçti. Neuralink’in 8 Mayıs’ta sosyal medyadan yayınladığı mesajda, “Klinik deneylerimizde Neuralink çipini ilk hastamıza takmamızın üzerinden 100 gün geçti” diye yazıldı. Mesaja bakıldığında ortada hiçbir sorun yokmuş gibi anlaşılabilir ama aslında şirketin yazdığı blog yazısında çipin beyinden yakaladığı veri miktarının azaldığı bir sorunla karşılaşıldığı yazıyor.
Noland Arbaugh ismini hatırladınız mı? Kendisi sarhoş arkadaşının teşvikleriyle başvuru yaparak Neuralink’in ilk beyin çipli hastası olmuştu hani. Şimdi Arbaugh’un beynindeki çipteki elektrotların bir kısmı çıkarıldığı için bazı veriler alınamaz oldu. Şirket elektrotların neden çıkarıldığı hakkında yorum yapmadı.
Neuralink’in N1 çipinde kafatasına çip ve pil gibi gerekli şeylerin bulunduğu disk benzeri bir yapı yerleştiriliyor. Diskte her biri insan saçından daha ince olan ve her biri 16 elektrot taşıyan 64 ağ var. Ağın bir ucu beynin motor korteksine yerleştiriliyor ve böylelikle elektrotlar kişilerin beyin sinyallerini okuyarak niyetlerini anlayabiliyor.
Bununla birlikte konuyla ilgili bilgi sahibi kaynaklara göre Neuralink’in elektrotları çıkarmasının ardında ameliyat sonrasında Arbaugh’un kafatasında havanın sıkışmış olması yatıyor. Bu duruma pnömosefali deniyor ve 2016 yılında geçirdiği kazadan beri omzundan aşağısı felç olan Arbaugh’un sağlığı için bir tehlike yaratmıyor. Yine de her ihtimale karşı elektrotların çıkarılmasının gündeme geldiği belirtiliyor.
Şirket blog yazısında bazı elektrotların çıkarılması nedeniyle Arbaugh’un düşünce yoluyla bilgisayar imlecini kontrol etme hızının ve bu eylemi doğru bir şekilde yapma olasılığının biraz azaldığını söylüyor. Buna karşılık şirket hızı artırmak için algoritmalarını değiştirmek gibi birtakım değişiklikler yaptı.
Çipin bazı özelliklerinde gerileme olsa da Arbaugh canlı yayınlanan bir videoda satranç oynamayı başarabildi. Ayrıca Arbaugh’un geçen cumartesi internette dolaşmak ve oyun oynamak için çipini kullandığı anlar X’te açtığı canlı yayına da yansıdı.
What’s on my mind? https://t.co/hq4n2Ep0BL
— Noland Arbaugh (@ModdedQuad) May 5, 2024
Neuralink ilk kez bir insan hastada deneyler yapıyor. Dolayısıyla ilk testlerin sorunsuz geçmesi zaten beklenmiyordu. Şirket şimdiye kadar domuz, koyun ve maymunlarda çipini denedi demesine ama Arbaugh cihazını takan ilk insan oldu. Konu hakkında bilgi sahibi kişiler bu sorunun çözülerek gelecekteki çiplerin daha sorunsuz çalışması konusunda iyimser olduklarını söylüyor.
Şirketin Gıda ve İlaç İdaresi’ne (FDA) Arbaugh’un çipinde karşılaşılan sorunun çözümünü bulacaklarına inandığını söylediği aktarılıyor. Ayrıca Arbaugh’un sağlık durumunun incelenmesi sona erdikten sonra iki yeni hastaya daha çip takılması planlanıyor. Neuralink’in planı bununla sınırlı değil. Bu yıl içinde 10 kişiye daha çip takmayı hedefliyor.
Beyin-bilgisayar arayüzü teknolojisi olan beyin çipi, ALS ya da felç gibi hastalıklardan muzdarip milyonlarca insanın bazı işlevlerini geri kazanmalarına yardımcı olabilir. Zira bu teknoloji elektronik cihazların düşünce yoluyla hareket ettirilebilmesini sağlıyor. Musk daha öncesinde “Stephen Hawking’in hızlı bir katipten ya da müzayedeciden daha hızlı iletişim kurabildiğini hayal etsenize. Hedefimiz bu” demişti.