OpenAI’da yaprak dökümünün finali: Murati de gitti, şirket artık kâr amacı güdecek

OpenAI'da yaprak dökümünde son giden şirketin baş teknoloji sorumlusu Mira Murati oldu. Murati "yeni arayışları" olduğunu söylerken gidişinin tam da şirketin kâr amacı gütmeyi planladığı bir zamana denk gelmesi dikkat çekti.

Bilim Teknoloji 27 Eylül 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Mira Murati. Fotoğraf: Shutterstock

Dünyanın en popüler yapay zeka şirketi OpenAI’ın sadece yapısı değil, kadrosu da erozyona uğradı. Yıllardır kâr amacı gütmeyen şirket olarak faaliyet gösteren şirket artık kâr amacı güdecek. Şirketin yaptığı her kritik duyurunun ardından bir kurucunun eksildiği OpenAI’da bu kez giden baş teknoloji sorumlusu Mira Murati oldu. Şirketten ayrıldığını çarşamba günü sosyal medyadan duyuran Murati, “kendi keşiflerini yapmaya zaman ve alan yaratmak istediğini” söyledi. Ancak bir sonraki adımının ne olacağı konusunda ayrıntılı bilgi vermedi.

Murati ayrılık mesajında “Şimdilik öncelik vereceğim şey inşa ettiğimiz ivmeyi koruyarak sorunsuz geçişi sağlamak için elimden gelen her şeyi yapmak” dedi. Şirketin baş yapay zeka bilimcisi Ilya Sutskever de şirketten ayrılırken “harika planları” olduğunu söylemiş ve bunu kanıtlarcasına aylar içinde süper yapay zeka odaklı bir şirket kurarak beş milyar dolar değere ulaştı. Murati’nin ayrılışının ardından şirketin baş araştırma sorumlusu Bob McGrew ve araştırma yöneticisi yardımcısı Barret Zoph da OpenAI’dan ayrılma planları olduğunu açıkladı. Zoph “yeni fırsatları araştırdığını” söylerken McGrew de “ara verme zamanının geldiğini” açıkladı.

Altman, Murati’ye şirkete verdiği emek için teşekkür etti ve önümüzdeki günlerde Murati’nin yerine kimin geçeceği konusunda daha fazla bilgi vereceğini söyledi. Ayrıca McGrew ve Zoph’un şirketten ayrılmasının Murati’nin istifasıyla ilgili olmadığının altını çizdi.

Bir Altman kaç demirbaş eder?

Bu ayrılıklar durduk yere gelmedi elbette. İddiaya göre yöneticilerin birer birer ayrılması, CEO Sam Altman’ın şirketi kâr amacı güden bir şirket haline getirme çabalarıyla bağlantılı. OpenAI ilk kurulduğunda yüce bir amaca sahipti, Google’ın yapay zeka alanında tek başına yükselmesinin dünya için hayırlı sonuçları olmayacağını düşünüyor, bunun bilimin yararına olacak şekilde kontrollü bir şekilde yapılmasını savunuyordu. Ancak ChatGPT de çıkıp da popüler olunca ve Altman kısa sürede çok daha büyük işlere imza atmak isteyince şirket içinde bölünmeler ortaya çıktı.

Yönetici kadrosunun bir kısmı yapay zeka teknolojisinin ilerleme hızının çok yüksek olduğunu, bunun da felaketi getirecek şey olduğunu düşünüyordu. Onlara göre her şey şeffaf olmalı ve tehlikeli sularda bu kadar gözüpek gezilmemeliydi. Oysa Altman onlara karşı bile ketum yaklaşır olmuştu. Daha sonra açılan soruşturmada da ortaya çıktığı üzere Altman bazı hareketlerini yönetim kuruluna açıklama ihtiyacı duymuyordu. İkinci grup Altman gibi olanlardı, yani tehlikeli sularda yüzmek isteyenler.

Ortadaki kişi Ilya Sutskever, en sağdaki ise şirketin yeni baş bilim insanı Jakub Pachocki. Ilya’nın sağında Sam Altman ve şirketin Baş Teknoloji Uzmanı Mira Murati var. Fotoğraf: Ilya Sutskever/X

Başta kıyametçi kesim Altman üstünde güç kullanmaya çalıştıysa da çalışanların neredeyse tamamının Altman’ın yanında yer alması planları bozdu. Yönetim kurulu dağıtılarak gidenlerin yerine yenileri getirildi. Şirketten atılmayanlar arasında Ilya ve Mira vardı. Her ikisi de sonrasında “yaptıklarından pişman olduklarını” söyleseler de şirketin gidişatıyla ilgili fikirleri değişmemişti. Altman’ın da özellikle Ilya’nın ekibini gözetim altında tuttuğu ortada. Ilya istifasını vermeden kısa süre önce ileri yapay zekaya karşı alınabilecek önlemleri araştırdığı ekibinde yer alan iki kişi kovulmuştu. Biri de zaten Ilya’dan kısa süre sonra istifasını verdi.

Şu anda şirketin 13 kişilik kurucu kadrosundan geriye sadece üç kişi kaldı. Bunlardan biri Altman, diğeri Altman kapı dışarı edildiğinde peşinden giden Greg Brockman. Ama Brockman da 10 yıldır çalıştığını ve artık dinlenmeye ihtiyacı olduğunu söyleyerek yıl sonuna kadar izin aldı.

Şirketin değerini 150 milyar dolara çıkarmak istiyor

Bu ekibin dağılması üstüne şirketin risklere karşı nasıl önlemler alınabileceğini araştıracak birimi kalmadı. Altman da kendisinin yöneteceği bir birim kurdu. Yapacağı yenilikler bununla da sınırlı kalmayacaktı. Gidenlerin yerine yenileri de geliyor. OpenAI yeni ürün müdürleri, finans müdürü ve küresel politika müdürü dahil birçok deneyimli yöneticiyi bünyesine kattı. Son dokuz ayda şirket 1700’ü aşkın çalışanıyla iki kat büyüdü.

Altman’ın esas hedefi şirketi kâr amacı güden bir şirket haline getirmekti. Böyle bir şey olacaksa bile önümüzdeki yıla kadar olması pek mümkün değil. Yine de OpenAI değerini 150 milyar dolara çıkarabilecek yeni bir yatırım turuna başladı. Son turda şirketin değeri 80 milyar dolara kadar çıkmıştı.

New York Times’ın haberine göre OpenAI’ın görüştüğü şirketler arasında Birleşik Arap Emirlikleri’nin teknoloji yatırım şirketi MGX, Microsoft, Nvidia, Apple ve Tiger Global de var. Peki Altman diğer kurucuların üstüne basarak neden OpenAI’yı kâr amacı güden bir şirket haline getirmek istiyor?

NYT’nin haberine göre OpenAI nakit arayışı içerisinde. Çünkü maliyeti gelirini çok aşmış durumda. Durum şu: Şirket yılda yaklaşık yedi milyar dolar harcarken kazandığı üç milyar dolar kadar. Bu şartlar altında şirketin çalışmalarını sürdürebilmesi de pek mümkün değil.

OpenAI'dan ayrılan bilim insanı Ilya Sutskever kendi şirketini kurdu: Safe SuperintelligenceOpenAI’dan ayrılan bilim insanı Ilya Sutskever kendi şirketini kurdu: Safe Superintelligence

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.