Amazon bu sefer affetmedi: İkinci kez uçak kazası yapan pilot öldü
Trump'ın bir dönem daha ABD başkanlığını kazanması ardından tebrikler havada uçuştu. Tebrik edenlerden bazıları da Cumhuriyetçi ve Demokrat olması fark etmeksizin iş dünyası liderleriydi. Onların bu yaklaşımını nasıl yorumlamalı?
Dünyanın en zengin insanı Elon Musk Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump’ın ikinci döneminin kesinleşmesinden saatler önce kendi sosyal medya platformu X’te “Amerika mimarlar ülkesidir. Yakında inşa etmekte özgür olacaksınız” diye yazdı. Musk seçim gecesini Palm Beach County’de Trump ile geçirdi.
Beyaz Saray’ın bir kez daha Trump kontrolüne geçeceğinin belli olduğu saatlerden itibaren milyarderler de X’te kutlama mesajları paylaşmaya başladı. Mesela kripto milyarderi Tyler Winklevoss “Yeni bir Amerikan Rönesansı’nın eşiğindeyiz” dedi. Bazıları da neden Demokratların adayı Kamala Harris değil de Trump’ın seçildiğini açıklamaya çalıştı. Mesela ön seçimlerde adaylığını koyan Cumhuriyetçi Vivek Ramaswamy seçmenlerin “sansürü, hukuk savaşını ve sahtekarlığı reddettiğini” iddia etti.
Bazıları da televizyon kanallarının sonuçları geç açıklamasından rahatsızdı. Risk fonu yöneticisi Bill Ackman o sırada sonucun daha ilan edilmediği Rust Belt, Georgia, Arizona ve Nevada gibi eyaletleri kastederek “Trump’ın kazandığı besbelli açıkken CNN’in bunları ilan etmeyi reddetmesi çok saçma” diye tepki gösterdi.
Liberal milyarderler ise seçim gününün sabah saatlerine kıyasla sessizliğini korudu. LinkedIn’in kurucu ortağı Reid Hoffman akşama doğru bir video yayınlayarak “Bu seçim ufak tefek politika anlaşmazlıklarıyla ilgili değil. Bu seçimde gerçeğe karşı kurgu, kaosa karşı hukukun üstünlüğü ve faşizme karşı demokrasi savaşıyor” dedi. İş insanı Mark Cuban ise sandıklar kurulduğu sırada yaptığı Harris paylaşımlarının bir kısmını oylar sayılmaya başladıktan sonra silerek Trump’ı tebrik ettiği bir paylaşım yaptı.
ABD seçimlerinde milyarderler siyasete daima müdahil olsa da baskınlıkları son yıllarda iyice arttı. Sınırsız bağış yapabiliyorlar. Bu da her seçimi bir öncekinden daha yüksek meblağların toplandığı bir hale getiriyor. Ayrıca sosyal medya da çok geniş kitlelere hitap etmelerine yardımcı oluyor. 1 Ekim’den beri en zengin 200 Amerikalı milyarderin paylaşımlarını analiz eden Forbes’a göre milyarderlerin X hesaplarında seçimle ilgili yapılan iki bini aşkın paylaşım 10 milyar görüntülenme almış.
Bu paylaşımların 472’sinde Harris’ten, 652’sindeyse Trump’tan bahsediliyor. Paylaşımların nasıl duygularla yazıldığını incelemek için yapay zeka modeli RoBERTa’yı kullanan Forbes gece yarısı itibariyle Trump’tan bahsedilen gönderilerin biraz daha iyimser olduğunu söylüyor: Bu gönderilerin yüzde 49’u olumlu olarak kategorize edilirken Harris’ten bahsedilen gönderiler için oran yüzde 35.
Sahibi olduğu özel uzay şirketi Blue Origin’in yöneticilerinin geçen hafta Trump’la görüşmesinden bir gün önce The Washington Post’un aday desteklemesine izin vermeyen milyarder Jeff Bezos dahil birçok milyarder Trump yanlısı paylaşımlar yaptı. Trump kazandıktan sonra milyarderlerin hiçbiri hakkında olumsuz bir şey yazmasa da Mike Bloomberg, Bloomberg News’de eleştirel bir başyazı yayınladı: “Pervasız bir başkanla uğraşmak yorucu iştir, ama mümkün olabilir ve olmalıdır. Bu görev her iki partinin üyelerine de düşüyor.”
🎈Amazon’un CEO’su Andy Jassy tebrik mesajı yayınlayan ilk kişilerden. Trump’ı “zorlu zaferinden dolayı” kutladığını LinkedIn’den yazan Jassy “Müşterilerimiz, çalışanlarımız, topluluklarımız ve ülkemiz için önemli konularda sizinle ve yönetiminizle işbirliği yapmayı dört gözle bekliyoruz” dedi.
🎈Trump ile bağları zayıf olan Meta CEO’su Mark Zuckerberg de Threads’ten Trump’ı tebrik ettiği bir mesaj yayınlayarak “Ülke olarak önümüzde büyük fırsatlar var. Sizinle ve yönetiminizle çalışmayı dört gözle bekliyorum” dedi.
🎈Biden döneminde tekel davalarıyla başı belaya giren Google CEO’su Sundar Pichai da “Amerikan inovasyonunun altın çağındayız ve herkese fayda sağlayacak çalışmalar için Trump yönetimiyle işbirliğine kararlıyız” diye yazdı.
🎈Yapay zeka şirketi OpenAI’ın CEO’su Sam Altman da Trump’a “yeni görevinde başarılar” diledi. Başka bir gönderisinde de “ABD’nin yapay zeka teknolojisindeki ilerlemesini demokratik değerlerle sürdürmesi kritik önem taşıyor” dedi.
🎈Microsoft CEO’su Satya Nadella “ABD ve dünya için büyüme fırsatı yaratan inovasyonları geliştirmek için sizinle ve yönetiminizle çalışmayı dört gözle bekliyoruz” diye yazdı.
🎈Apple’ın CEO’su Tim Cook da “ABD’nin yaratıcılık ve yenilik konusundaki liderliğini sürdürmesine yardımcı olmak için sizinle ve yönetiminizle çalışmayı dört gözle bekliyoruz” dedi.
🎈Intel CEO’su Pat Gelsinger “Amerika’nın teknoloji ve üretim alanındaki liderliğini sürdürmek için yönetimle çalışmayı dört gözle bekliyoruz” dedi.
🎈Cisco CEO’su Chuck Robbins ise “inovasyon, siber güvenlik ve daha birçok teknolojiyi destekleyici politikaları sürdürmek için ABD’deki valiler, temsilciler ve yerel yetkililerin yanı sıra Trump yönetimi ve kongre ile çalışmayı dört gözle beklediğini” söyledi.
🎈Dell Technologies CEO’su Michael Dell de “Trump’ın liderliğinde fırsatların sürmesini ve herkes için güçlü bir gelecek için birlikte çalışmayı dört gözle bekliyoruz” dedi.
Teknoloji sektörü Trump yönetiminin getireceği yeni politikalara hazırlanıyor. Trump’ın kendisine haksızlık ettiğini ya da rakiplerini desteklediğini düşündüğü CEO’ları bir kenara yazdığı söyleniyor. Axios’tan Erica Pandey’in haberine göre Trump’ın kötü tarafına denk gelmekten çekinen iş dünyası liderleri Trump’ın iyi yanından gelmeye çalışıyor.
Öte yandan Demokratlar Biden yönetiminde büyük teknoloji şirketlerine tekel savaşı başlattı. Bunun ilk kurbanı Google oldu. O davada savcılar Google’ın kendi arama motorunu varsayılan olarak tutmak ve Apple’ın bu sektöre girmesini önlemek için birçok şirkete milyar dolarlar vermişti. Tekelle mücadelenin Harris döneminde de devam etmesi büyük teknoloji şirketlerinin işine gelmeyecek bir şey. Halbuki Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump iş dünyası yanlısı bir politika güdüyor.