Bilimkurgu değil gerçek: Bu fosilde bir memeli, dinozoru ısırıyor
Bilim insanları, dünya üzerinde yaşamış toplam Tyrannosaurus Rex'in sayısını 1.7 milyar olarak revize etti. Araştırmacıların odaklanacağı yeni soru, bunca dinozorun kemiklerinin nerede olduğu.
Yeni bir araştırmaya göre, meteora kurban olmadan önce dinozorlar hanedanından ikonik ve şıp diye tanınan Tyrannosaurus rex’ten dünyada yaklaşık 1.7 milyar tane vardı. Bunu hesaplayabilmek için çok fazla faktörün hesaba katılması gerekti. Bunların arasında ortalama yaşam süresinden tutun da cinsel olgunluğa ve hayatta kalan T. rex yumurtalarının sayısına kadar birçok detay var.
1.7 milyar sayısı kuşkusuz büyük bir miktar olsa da 2021 yılında yapılan başka bir çalışma, T. rexlerin bu sayıdan yaklaşık 800 milyon daha fazla olduğunu hesaplamıştı. Ancak Palaeontology dergisinde yayımlanan bu son çalışma, dinozorların büyümesi ve üremesi hakkında elimizdeki verilerin daha güncel olması nedeniyle daha doğru olabileceği düşünülüyor.
Mainz Johannes Gutenberg Üniversitesi’nden çalışmanın yazarı evrimsel ekolojist Eva Griebeler, kendi modeliyle eski modeli karşılaştırarak, eski modelin yaşam süresi, üreme oranları ve söz konusu canlıların üreme dğerleri hakkında mevcut anlayışla epey çeliştiğini belirtti.
Peki yeni modeli eskisinden daha doğru kılan faktörler neler diye sorabilirsiniz. Griebeler modelini sürüngenler, kuşlar ve memeliler arasından 23 farklı türün verileriyle test etti ve önceki modele kıyasla popülasyonları doğru tahmin ettiğini gördü.
Yeni hesaplamalar T. rexlerin sanıldığından daha az hayatta kalma oranına, daha az nesle sahip olduğunu ve daha az miktarda yumurtladığını gösteriyor. Bu faktörler ayrıntılı fosil çalışmaları ve belli başlı dinozor özelliklerini koruduğu düşünülen günümüz türleriyle yapılan karşılaştırmalara dayanıyor.
Zaten 2021’deki çalışmanın yazarlarından Kaliforniya Üniversitesi’nde paleontolog Charles Marshall da yeni çalışmanın ‘daha gerçekçi’ olduğunu söylüyor.
Ancak işin bir de başka bir boyutu var. Araştırma 1.7 milyar gibi yüksek bir sayıdan bahsediyor. Eğer bu sayı doğruysa bizim şu ana kadar T. rex kalıntılarının çok küçük bir kısmına ulaşabildiğimiz anlamına geliyor. Neden bu kadar az kalıntıya ulaşıldığı ve diğer tüm kemiklerin nerede olduğu, gelecekteki çalışmaların üzerine yoğunlaşabileceği yeni bir soru.