Steam Türkiye’den çekiliyor, artık oyunları TL ile değil dolar ile alacağız

Oyun geliştiricilerin dolar kurundaki oynaklıktan dolayı sürekli fiyat değiştirmek zorunda kalması Steam'in canına tak etti. Platformun yetkilileri TL üzerinden işlem yapmayı 20 Kasım'dan itibaren kaldırıyor. Oyuncular 299 TL'ye aldıkları oyunu 19,99 dolara almak zorunda kalabilir. Yani 562 TL'ye.

Bilim Teknoloji 26 Ekim 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Steam'den TL ile oyun almak için 20 Kasım'a kadar süre var.

TL’nin sürekli değer kaybetmesi, oyun platformu Steam’de oyun geliştiricilerin kendi oyunlarına koydukları fiyatları sürekli güncellemelerini gerektiriyordu. Ancak artık böyle bir şeye gerek kalmadı çünkü platform Türk lirasıyla işlem yapmayı bırakma kararı aldı. Bu, Türk oyuncuların artık oyunları dolar bazında satın alabilecekleri anlamına geliyor.

Bu zamana kadar platformda oyun geliştiriciler Türkiye için yerel fiyatlandırma yöntemini uyguluyordu. 20 Kasım’dan itibaren ise oyuncular Türk lirası ile işlem yapamayacak ve dolayısıyla yerel fiyatlandırma uygulaması da kalkacak. Bunun yerine Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 25 ülkeye ortak bir düzenleme yapacak. Türkiye bu bağlamda diğer Ortadoğu ülkeleriyle birlikte MENA bölgesinde yer alacak. Bu grupta Mısır, Bahreyn, Irak, Ürdün, Lübnan ve Umman gibi ülkeler bulunuyor.

Platformun yetkilileri kararlarını şöyle açıklıyor:

“Arjantin ve Türkiye’de son yıllarda yaşanan kur oynaklığı, oyun geliştiricilerinin bu para birimleri cinsinden uygun fiyatları seçmesini ve sürekli güncel tutmasını güç bir hâle getirdi. Geliştirici buluşmalarımızda ve sohbetlerimizde bu geri bildirimle çok sık karşılaştık. Buna ek olarak, bu ülkelerde/bölgelerde sürekli olarak yaşanan kur dalgalanmaları, vergiler ve lojistik sorunlardan dolayı Steam ödeme yöntemlerini güncel ve çalışır hâlde tutmakta büyük güçlükler yaşadık. Arjantin ve Türkiye’deki Steam müşterileri için fiyatları USD olarak değiştirmek, bize hem oyunculara hem de partnerlere daha standart ve tutarlı bir hizmet sunmamıza yardımcı olurken aynı zamanda bu ülkelerde/bölgelerde yaşayan Steam kullanıcılarına çeşitli ödeme yöntemleri sunmaya devam edebileceğimiz anlamına geliyor.”

Bunun Türk oyuncular için nasıl olacağını WebTekno şöyle özetlemiş: Euro Simulator 2’nin küresel fiyatı 19.99 dolar (562 TL). Ancak Türkiye’ye uygulanan yerel fiyatlandırma sebebiyle 299 TL’ye satın alınabiliyor. Halbuki yeni sistemin gelişiyle birlikte artık oyuncular bu oyuna 19,99 dolar vermek zorunda kalabilir. Kaldı ki bu en uygun fiyatlı diyebileceğimiz oyunlardan. Platformda 70 dolarlık (yaklaşık 2 bin TL) Call of Duty: Modern Warfare 3, Diablo 4 ve Cyberpunk 2077 gibi oyunlar da var.

Zorunda kalabilir diyoruz çünkü daha MENA bölgesine nasıl bir ortak fiyatlandırma uygulanacağını henüz bilmiyoruz. Belirlenen politika şu an dezavantaj olarak görülen durumu olumsuz olmaktan çıkarabilir.

Steam cüzdanınızdaki paralara ne olacağını merak ediyorsanız onu da söyleyelim. 20 Kasım’dan itibaren dolar cinsinden gösterilmeye başlanacak. Yani ekrandaki tutar 100 TL değil de 3,56 dolar olacak.

Bu kararın oyun satın alma kültürünü yeni yeni kazanan Türkiye’de nasıl olacağı belli değil ancak bazı oyuncular korsan oyuncuların yeniden artacağını düşünüyor.

Tarihi anlaşma için yeşil ışık: Microsoft, Activision Blizzard'ı 69 milyar dolara satın alabilecekTarihi anlaşma için yeşil ışık: Microsoft, Activision Blizzard’ı 69 milyar dolara satın alabilecek

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.

İlgili Haberler