İsrail ve İngiltere’den bir grup araştırmacı doktor, yapay zeka sohbet robotlarının insan doktorların yerini alıp alamayacağını araştırırken şaşırtıcı bir sonuçla karşılaştı. Sohbet robotları yaşlandıkça insanlar gibi bunama belirtileri gösteriyordu.
Yapay zeka sohbet robotları, günün birinde insan doktorların yerini alabilir mi? Hasta bakıp onlara tedavi önerebilir mi?
Aslında yapay zeka tıpta çok yaygın kullanılmaya başlandı ama kullanılan yapay zeka sohbet robotu değil, belirli teşhisler için en çok da tıbbi görüntüler üzerinde eğitilmiş modüller bunlar ve doktorlara kanserden zatüreeye pek çok hastalığın teşhisinde yardımcı oluyorlar.
Gelecekte bu teşhis modülleriyle yapay zeka sohbet robotlarının birleşmesi ve bazı tıbbi alanlarda yapay zeka sohbet robotunun insan doktorun yerini alması hayali var.
Bu hayali İsrail’den ve İngiltere’den bir grup araştırmacı doktor ve veri bilimci araştırmaya karar verdi. Başta ChatGPT’nin çeşitli versiyonları, Anthropic’in geliştirdiği Claude’ın ‘Sonnet’ versiyonu, Google’ın yapay zekası Gemini’nin 1.0 versiyonu karşılaştırıldı.
Araştırmacılar ChatGPT’nin en son sürümlerinden olan 4o dışındaki bütün yapay zeka sohbet robotlarında aynen insanlardakine benzer yaşlanmaya başlı akli meleke yavaşlaması ve gerilemesi, yani bir çeşit bunama belirtisi saptadı.
Bu belirtilerin saptandığı yapay zekaların en eski geniş dil modelleri olması, yapay zekanın hızlı yaşlandığı izlenimi doğurdu. Çünkü modeller 10 yıldır geliştiriliyor. Doktorların araştırmasının bilimsel makalesi, meraklısı için burada.