Tarımda verimliliği artıracak, maliyeti düşürecek: Mikrobiyal gübre geliştirildi

Gebze Teknik Üniversitesi akademisyenleri, toprağa ve bitkiye faydalı mikroorganizmalardan tarımda verimi artıracak, maliyeti düşürecek mikrobiyal gübre geliştirdi. Bu çalışma aynı zamanda çevreye zararı olan kimyasal gübre kullanımını da azaltmayı hedefliyor.

Bilim Teknoloji 20 Ağustos 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

Avrupa Yeşil Mutabakatı çerçevesinde, Gebze Teknik Üniversitresi Akıllı Tarım Araştırma ve Uygulama Merkezi ile Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü iş birliğinde kimyasal gübreye alternatif mikrobiyal gübre üretimi için 2 proje hazırlandı. Akademisyenler de 2019 ve 2022 yıllarında hazırlanan projeler kapsamında, toprağa ve bitkiye faydalı mikroorganizmalardan mikrobiyal gübre üretimi için çalışma yürütmüştü.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin yürütücülüğünde, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’nın desteklediği projeyle geliştirilen mikrobiyal gübrenin deneme mahsulleri alındı. Farklı bakterilerin domates üzerinde olumlu etkileri olduğunu gözlemleyen akademisyenler, çıkan mahsulün büyüklük ve ağırlık olarak da sağlıklı yetiştiğini raporladı.

TÜBİTAK destekli Bingöl ve Sabancı üniversiteleri ortaklığında hayata geçirilen proje kapsamında ise mikrobiyal gübrenin kullanıldığı buğdayda sararmaya rastlanmazken, ürün gelişiminin daha iyi olduğu gözlemlendi.

Kimyasal gübre kullanımını azaltacak

İlerleyen yıllarda tarımda, mikrobiyal gübre kullanımıyla yurt dışından yüksek maliyetle ithal edilen ve çevreye bazı zararları olan kimyasal gübre kullanımının azaltılması hedefleniyor.

GTÜ Akıllı Tarım Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü aynı zamanda Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölüm Başkanı olan Prof. Dr. Yelda Özden Çiftçi, mikrobiyal gübreyi ürünler üzerinde denediklerini aktararak, “Sonuçlarımızı topraklı seramızda aldık. Yakında topraksız koşullarda da deneyeceğiz. Topraklı koşulda verimin iki kat arttığını gördük. Meyve büyüklüğü ve ağırlığının da arttığını gözlemledik” diye konuştu.

Çiftçi, mikrobiyal gübrenin sera ortamında buğday üretiminde de denendiğini, bitki gelişiminin olumlu yönde ilerlediğini gözlemlediklerini belirtti.

Akıllı Tarım Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Mine Gülşeker de özel bakterileri bir araya getirerek mikrobiyal gübre elde ettiklerini kaydederken, “Kimyasal gübre kullanımını ciddi halde azaltacağı kanaatindeyiz. Bitkilere kimyasal gübre vermiş olmanız veya oradaki organik bileşenleri vermeniz, bitkinin kullanacağı anlamına da gelmiyor. Mikroorganizmalar, onları kolaylaştırabilecek hale getirerek bitkilerin işlerini kolaylaştırıyor ciddi birer aracı olarak. ‘Son zamanların yükselen yıldızı’ diyebiliriz mikrobiyal gübreler için” diye konuştu.

Barajlar, Trakya'da da alarm veriyor: Doluluk oranı yüzde 41Barajlar, Trakya’da da alarm veriyor: Doluluk oranı yüzde 41

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.