Hepsiburada geleceğin teknoloji liderlerini yetiştiriyor
Teknoloji ve start-up dünyasının en önemli etkinliklerinden TechCrunch 2024 yılın en iyi girişimini seçti. Finalistler arasında ergen kızlar için bir uygulama, uyuşturucuyu tespit eden bant, meme kanseri teşhisi yapan taşınabilir ultrason cihazı var.
Birkaç sene önce bir proje nedeniyle girişimcilik dünyasını yakından ve uzun uzun gözlemleme fırsatım olmuştu. Gazeteciliği dinamik heyecanlı bir iş diye bilirdim, girişimciliğin yanında bizimki ne ki!
Bir yanda iyi bir fikrin heyecanı, büyük paralar kazanma hayali ve kendinizi ispat etmenin telaşı var. Ama iyi bir ekip kurmak için sizinle çalışacak yetenekli insanları ikna etmeniz lazım, işinize para koysun diye yatırımcıyı ikna etmeniz lazım. Her an ensenizde hissettiğiniz “Batacak mıyım çıkacak mıyım” kaygısıyla baş edebilmeniz lazım. Yalnızca marifet değil aynı zamanda yürek işi.
Yeni girişimleri takip etmek dünyanın nereye gittiğini anlamak için iyi bir yol. Önümüzde yıllarda hayat nasıl olacak, nasıl ürün ve hizmetlere ihtiyaç duyacağız, para nereye akacak… İyi girişimciler bunları herkesten önce sezen ve risk alarak hayata geçiren kişiler.
ABD’nin teknoloji başkenti San Francisco’da düzenlenen TechCrunch 2024’ü işte bu merakla izledim. Yine teknoloji dünyasındaki son gelişmeler konuşuldu, girişimciler yatırımcılara ve teknoloji meraklılarına fikirlerini ve ürünlerini sundu. İyi olanlar yatırım fırsatları elde etti. İki günlük etkinliğin merkezinde her zamanki gibi ‘Startup Battlefield’ (Girişimcilik Arenası) vardı.
Bu yıl Startup Battlefield’e binlerce başvuru arasından 200 start-up seçildi. Aralarından 20 finalist belirlendi ve finalistler sahneye çıkıp sunum yaparak 100 bin dolarlık ödül için yarıştı.
Birinciye geçmeden finale kalan ilk beş girişimi anlatayım:
Biyomimetik yani doğadan esinlenen bir inovasyon örneği. Girişimciler bir kerkentele cinsi olan gekko’nun ayaklarının yüzeyleri kavrama şekline bakarak aynı prensiple çalışan bir yapışkan bant geliştirmiş. Cırt cırtlı bant diye bildiğimiz ‘velcro’nun daha gelişmiş versiyonu deniyor. Çünkü cırt cırtta iki yüzey gerekirken burada yalnızca tek taraf yetiyor. Web sitesindeki bilgiye göre 120 bin kere kullanılabiliyor, NASA’dan sertifikalı, hesaplı ve çevre dostu bir ürün. Meraklısına daha fazla bilgi burada.
Luna genç kızların ergenlik dönemini daha rahat atlatmaları için tasarlanmış bir sağlık ve wellness uygulaması. Gençler soruyor uzmanlar yanıtlıyor. Quizlerle neyi ne kadar bildiklerini test etmeleri ve bilgi aktaran videoalar izlemeleri de mümkün. Uygulama kendini “Biz gençlerin sadece ihtiyaç duydukları değil, aynı zamanda istedikleri bir rehberiz” diye tanıtıyor.
MabLab dakikalar içinde uyuşturucu ve alkollü içki taraması yapan bir bant geliştirmiş. Bu test şeridi yaygın ve tehlikeli beş katkı maddesini tespit edebiliyor. Bilmeden alınan madde kaynaklı doz aşımına bağlı ölümleri engellemek temel hedefleri.
Kolombiyalı girişimci Valentina Agudelo’nın kurduğu Salva Health, dezavantajlı coğrafyalardaki kadınların meme kanseri taramalarına erişimini kolaylaştıracak bir cihaz geliştirmiş. ‘Soy Julieta’ (Ben Julieta’yım) adlı cihazın en büyük farkı taşınabilir olması, dolayısıyla hastaların ayağına gidebilmesi.
İnsanların üç boyutlu dijital dünyada daha rahat çalışabilmesi ve etkileşim kurabilmesi için 2022’de kurulmuş bir teknoloji şirketi. Herkesin kullanabileceği, basit ve iş birliğine uygun bir 3D bulut altyapısı geliştiriyor.
Aslında hangisinin birinci olduğu çok önemli değil binlerce start-up arasından sıyrılıp ilk beşe kaldıklarına göre her biri gelecek vaat ediyor. Ama 100 bin dolar ödülü yalnızca biri aldı, o da ‘Sağlık hizmetlerine erişimin kısıtlı olduğu ülkelerde, insan sağlığına ve ekonomiye yüksek maliyet getiren hastalıkların önlenmesini ve erken teşhisini sağlayacak ürünler geliştirme’ misyonuyla kurulan Salva Health.
İlgilisine Türkiye’den benzer bir organizasyonun duyurusunu da yapayım. İstanbul Teknik Üniversitesi’nin kuluçka merkezi İTÜ Çekirdek 18-19 Aralık’ta İstanbul Uniq’te girişimleri iş ve yatırım dünyasıyla buluşturan Big Bang Startup Challenge 2024’ü düzenliyor. Katılım ücretsiz, kayıt yaptırmak yeterli.