Teknofest ilk kez Ankara’da… Selçuk Bayraktar: 1 milyondan fazla genç başvurdu

Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST, Ankara'da kapılarını açtı. Etimesgut Havalimanı'nda gerçekleşen organizasyona vatandaşlar akın etti. Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, "1 milyondan fazla genç Teknofest'e başvurdu" dedi.

Bilim Teknoloji 31 Ağustos 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

2018 yılından bu yana gerçekleştirilen Teknofest bu sefer Ankara’da düzenleniyor. Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3) ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncülüğünde yürütülen Teknofest’e 125 kurum katılıyor.

Dün saat 09:00 itibarıyla kapılarını açan Teknofest’in resmi açılış töreni ise saat 14:30’da yapıldı.

T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı, TeknoFest ve Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Teknofest’in açılışını gerçekleştirdi.

Selçuk Bayraktar’ın açıklamaları şöyle:

“1 milyondan fazla genç Teknofest’e başvurdu. Roketçi kızlarımız Hisar atış alanından dünyaya haykırdı. Teknofest kuşağı dev bir dip dalgası olarak geliyor. İnanıyorum ki, mücadele sahibi olan genç kardeşlerim hedefin menzile varması için elinden geleni yapmaya devam edecektir. O hedefe giderken bayrağımızı mümkün olan zirveye dikmeliyiz, iddia sahibi olmaya devam etmeliyiz. SİHA’larımızla dünyada zirvedeki ülkelerden biri olduysak lider olduğumuz alanların sayısını artırmalıyız.

Hepimizin tek bir ortak hedefi var. O da ülkemizin ve kardeş coğrafyalarımızın tam bağımsız yarınları için milli teknoloji hamlesini gerçekleştirmektir. Bu yolda yılmadan pes etmeden hep birlikte yürüyeceğiz.”

Festival alanında çok sayıda etkinlik yapılıyor.

‘Kızılelma 2024’te üretime geçecek’

Bayraktar, etkinliklerle ilgili gazetecilere de açıklama yaptı.

İnsansız savaş uçağı Bayraktar Kızılelma ile ilgili konuşan Bayraktar, “Geliştirme faaliyetleri devam ediyor. Biliyorsunuz, biz Cumhuriyetimizin 100 yılında ilk uçuşunu yapacağımıza söz vermiştik. 2020’de sürpriz yaparak ilk uçuşunu yaptı, test programı şu an devam ediyor. 2024’te üretime geçmiş olacak” açıklamasında bulundu.

Bakan Kacır: 20 yıla yüz yıllık projeleri sığdırma çabasında olduk

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da açılış töreninde konuştu.

Bakan Kacır’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“Artık başkalarının geliştirdiği teknolojileri hayranlıkla seyreden değil kendi geliştirdiği teknolojilerle hayranlık uyandıran Teknofest kuşağı geliyor. Teknofest düzenlendiği ilk yılda dünyanın en büyük etkinliklerinden biri olmuştu. O başlangıç toplumsal seferberliğin ilk adımlarıymış. Dünyada eşi benzeri olmayan rekorlara imza attık. 20 yıla yüz yıllık projeleri sığdırma çabasında olduk.

Ziyaretçiler yerli olarak üretilen uçak ve helikopterlere ilgi gösteriyor.

Türkiye başardıkça dünya mazlumlarının umutları kuvvet bulmaktadır. Sizi yapamazsın, başaramazsın diyenlere inat yola çıkmayı yolda olmayı hedeflediniz. Pes etmediniz, iradenizle kişiliğinizi inşa ettiniz. Biz sizinle yol arkadaşı olmaktan gurur duyuyoruz. Sizlerin gayretleri bizleri bugün hayalini kuramayacağımız neticelere taşıyacak. İşte burada Teknofest alanında görüyoruz ki, eğitimden ulaştırmaya, uzaydan afet yönetimine tüm alanlarda sizin kuracağınız teknoloji girişimleriyle büyük başarılara imza atacağız.”

Temel Kotil, Teknofest için “Tabandan bir ordu geliyor” dedi.

TUSAŞ Genel Müdürü Kotil: KAAN yıl sonu uçacak

TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil katıldığı bir TV programında Teknofest’le ilgili “Çok iyi gidiyor, tabi Teknofest gençlerin bir aktivitesi, genç gelenler de var. Sohbet ettiğiniz zaman diyorlar ki biz mühendis olmak istiyoruz. Üniversite giriş puanları İTÜ en iyi öğrencileri almış, uçak fakültesine ilk 100’den iki kişi gitmiş bu şu anlama geliyor. Teknofest, savunma sanayiinden dolayı gençler artık mühendisliğe yöneldi. Bu TUSAŞ için çok önemli, tabandan bir ordu geliyor. KAAN’ımız var HÜRJET’imiz var, ANKA’mız var bunlar çok önemli. 6700 mühendise geldik, daha önemlisi TeknoFest’te buraya gelen genç çocuklar” diye konuştu.

Kotil, F-16’ların yerini alması düşünülen KAAN savaş uçağıyla ilgili “Cumhurbaşkanımız yıl sonu uçacak dedi, biz de çalışıyoruz yıl sonunda uçacak. Şu anda test pilotlarımız simülatörde KAAN’ı test ediyor. İlk uçuş öncesi biz her türlü hareketleri yaptırıyoruz. Statik testler, yer testleri yaptırıyoruz. İlk uçuş sıkıntılı bir olay, inşallah gerçekleşecek. KAAN, 5’inci nesil uçak. Fransa’nın Rafale daha sonra gelir. Dolayısıyla KAAN, ABD, Rusya, Çin ligine Türkiye’yi sokuyor. Çok ciddi devlet kaynağı harcıyoruz, yurt dışı görüşmelerimiz var, ortaklık görüşmeleri, Türkiye daha çok savunma sanayiinde ihracat yapan bir ülke” dedi.

TeknoFest Ankara başlıyor, büyük ilgi bekleniyorTeknoFest Ankara başlıyor, büyük ilgi bekleniyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.