Teknofest, 4 günde 2.5 milyon kişinin ziyaretiyle bir rekor kırdı ve tamamlandı. Organizasyondan geriye, büyük ilginin yanı sıra gençlerin ilham verici başarıları da kaldı.
İstanbul Atatürk Havalimanı’nda gerçekleştirilen ve dört günde toplam 2.5 milyon kişinin gezdiği TeknoFest, tamamlandı ve geriye ilgi çeken projeler bıraktı.
Bu projeler arasında Simurg GT adlı elektrikli araç, depremzede öğrencilerin finale kalan ‘Engelsiz hayat’ uygulaması ve TeknoFest’ten kazandığı birincilik ödüllerinin parasıyla üretime başlayan KTÜ öğrencilerinin yükselişi vardı.
Konya Teknik Üniversitesi Kapsül Anka Teknik Topluluğu tarafından geliştirilen ‘Simurg GT’ isimli elektrikli araç, Veysel Alpars’ın kaptanlığını yaptığı, Burak Çolak, İsmail Dağ, Selen Özkul, Hacer Corcu, Mehmet Gün, Gökhan Remzi Örken ve Hasan Şengü’den oluşan bir ekip tarafından hayata geçirildi.
Konya Teknik Üniversitesi’nden projenin akademik danışmanı Doç. Dr. Bayram Akdemir, geliştirilme sürecinin ocak ayında başladığını belirterek, 2 kilovatlık bir motoru, 3,5 metre uzunluğu, 1,8 metre genişliği bulunan iki koltuklu iki kapılık araç için, “A noktasından B noktasına gittiğinizde en az pil harcayacak şekilde tasarlandı. Tasarım felsefesi hızdan ziyade az pil tüketmek üzerine olduğu için hızı 40-50 kilometre civarında. Aracın içerisinde şarj istasyonu var ve bu şekilde şarj ediliyor” şeklinde konuştu. Akdemir aracı gelecek yıl spor arabaya çevirmeyi düşündüklerini belirterek, “Hız konusunda da önümüz açılsın istiyoruz” dedi.
Engelsiz Yaşam Teknolojileri yarışmasında 6 Şubat depremlerinden sonra İskenderun’ndan ayrılarak Çorum ve Mersin’e yerleşmek zorunda kalan İstiklal Makzume Anadolu Lisesi 10’uncu sınıf öğrencileri Sena Güler ve Duru Solmaz da geliştirdikleri projeyle finale kaldı.
Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra Hatay İskenderun'dan ayrılarak Çorum ve Mersin'e yerleşmek zorunda kalan İstiklal Makzume Anadolu Lisesi 10. sınıf öğrencileri Sena Güler ve Duru Solmaz "Engelsiz Harita" projesiyle TEKNOFEST'te finale kaldı https://t.co/WP5KmznezR pic.twitter.com/ohgqahYjnx
— Anadolu Ajansı (@anadoluajansi) May 1, 2023
Deprem öncesi başladıkları çalışmalarına deprem sonrasında devam ettiklerini söyleyen Sena Güler, projelerini şöyle anlattı: “Engelli bireyler için bir navigasyon uygulaması. Görme ve yürüme engelli bireylerin yaya halindeki ulaşımlarında karşılaştıkları engel sayısını en aza indirmek için bir navigasyon uygulaması. Bazı parametreler belirledik. Bunlar sarı çizgiler, rampalar, kaldırım genişliği, çukur, tümsek, eğimli yollar gibi. Dedik ki, ‘Biz bir navigasyon uygulaması yapalım. Bu uygulamada kişiler karşılaşmak istemedikleri engelleri seçsinler ve rotalar buna göre oluşturulsun.’ Mesela görme engelli biri sarı çizgilerin olmadığı yollardan gitmek istemiyorsa ‘Engel’ kısmından bunu seçsin ve sarı çizgilerin olduğu yollardan gidecek şekilde bir rota oluşturulsun. Yürüme engelliler için de aynı şekilde.”
Uygulamanın geliştiricilerinden Duru Solmaz da “Ekibimle çok çalıştık, özellikle de deprem bölgesinde. Ben Çorum’daydım, bir arkadaşım Mersin’de diğer arkadaşım Antalya’daydı. Ama üç ayrı yerden de olsa çok çalışarak buraya geldik. Navigasyon uygulamaları normalde en hızlı rotayı oluşturur, ancak bizim uygulamamız engelli bireyler için en güvenli rotayı oluşturmaya yönelik.”
TeknoFest’te Karadeniz Teknik Üniversitesi standında, 22-28 Mart’ta ABD’deki RoboBoat 2023 Elektrikli Otonom Su Üstü Araç Yarışması’nda dünya ikincisi olan Ortahisar Creatiny RoboTeam takımı yer aldı. Bu takımın özelliği 2018-19-20’de katıldıkları TeknoFest yarışmalarında kazandıkları parayı AR-GE’ye yatırıp firmalar kurmaları ve bu firmalarla seri üretime geçip başarıya ulaşmaları.
KTÜ Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği İkinci Sınıf Öğrencisi Muhammet Oğuzhan Genç robotlarını, “Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) gibi üniversiteleri ve Avrupa’nın diğer köklü üniversitelerini sollayarak dünya ikincisi oldu. Kendisi otonom bir şekilde engellerden kaçıp aynı zamanda top fırlatabiliyor. Şu anda savunma sanayiinin belli başlı firmalarından talepler de var. İsteklerine göre aracımızı modifiye edebiliyoruz” diyerek anlattı.
Geliştirdikleri insansız su altı robotu hakkında bilgi veren KTÜ Yönetim Bilişim Sistemleri Yüksek Lisans Öğrencisi Kadir Yazıcı, şunları kaydetti: “Projemiz insansız su altı robotu ve insansız su üstü aracı. TeknoFest’e 2018-2019 ve 2020 yıllarında yarışmacı olarak katıldık, para ödüllerini toplayıp firmalar kurduk. Bu firmalarda su altı robotları ve su üstü araçlarının alt parçalarını üretiyor, TeknoFest yarışmacılarına ürün satıyoruz. Yani ürünlerimizi ülkemizde üretiyoruz. Elektronik kartlarımız olsun, motorlarımız olsun bunları yerli imkanlarla üretip, TeknoFest yarışmacılarına, eğitim kurumlarına, talep eden diğer firmalara ürünlerimizi satmaya başladık. Normalde bu ürünler, özellikle su üstü araçların ve su altı robotların ürünleri daha çok Çin ve Amerika’dan temin ediliyordu. Yani ülkemizde bu alanda üretim yapan pek fazla firma yoktu. Nasipse bu alanda ülkemizi Bayraktar gibi temsil etmek istiyoruz. Bayraktar nasıl havadaysa biz de denizlerin Bayraktar’ı olmak istiyoruz, hedefimiz bu.”