İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Sharren Haskel Türkiye’nin satın almayı planladığı F-35 savaş uçaklarında İsrail’e ait “ileri teknolojinin” yer almayacağını, İsrail’in Washington–Ankara arasında F-35 anlaşmasına karşı olduğunu söyledi.
İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Sharren Haskel Türkiye’nin satın almak istediği F-35 savaş uçaklarında İsrail’e ait “ileri teknoloji”nin yer almayacağını açıkladı.
Haskel, İsrail’in bu konuda net bir tutum benimsediğini belirterek Washington ile Ankara arasında olası bir anlaşmaya karşı olduklarını söyledi.
Yunanistan’da yayımlanan Kathimerini gazetesine konuşan Haskel F-35’lerde kullanılan yüksek teknolojinin önemli bir bölümünün İsrail menşeli olduğunu hatırlatarak “Bu teknoloji Türkiye’nin alabileceği F-35’lerde bulunmayacak” dedi.
Haskel, İsrail’in ABD ile Türkiye arasında F-35’ler konusunda yapılabilecek bir anlaşmaya temkinli ve karşıt yaklaştığını kaydetti.
Haskel, Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ve İsrail arasındaki üçlü iş birliğinin Tel Aviv açısından stratejik önem taşıdığını belirterek bölgedeki “yapıcı güçlerle” çalışmak istediklerini söyledi.
Haskel, İsrail–GKRY arasındaki elektrik bağlantısının ilk aşamasının hayata geçirilmesine karar verdiklerini belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Yunanistan ve GKRY arasındaki süreçlerin tamamen netleşmesini beklemiyoruz. İsrail olarak kendi sorumluluğumuzu üstleniyor ve anlaşmanın uygulanması için hazırlık yapıyoruz.”