Türkmenistan’ın ilk ‘akıllı şehri’ Arkadağ ile tanışın

Türkmenistan'da akıllı şehir konseptine uygun olarak ileri teknoloji kullanarak inşa edilen Arkadağ şehri açıldı. Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov'un kurdele keserek açtığı şehirde ilk etapta 70 bin kişilik yaşam alanı inşa edildi. Açılışta, şehre iki adet Togg hediye edildi.

Bilim Teknoloji 30 Haziran 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov, kurdeleyi keserek şehri açtı.

Türkmenistan’da ileri teknoloji kullanılarak akıllı şehir konseptine uygun olarak inşa edilen Arkadağ şehri açıldı. Başkent Aşkabat’ın 30 kilometre güneybatısında bulunan bu şehir inşa edilirken ilk etapta 70 bin kişilik, 336 iki ve çok katlı konutun yanı sıra sosyal, eğitim, sağlık, spor ve kültür tesisleri ile mühendislik sistemleri gibi modern yapılar inşa edildi.

Türkmenistan’ın eski devlet başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov onuruna inşa edilen şehir adını da ülkeyi 2006-2022 arasında yöneten Berdimuhamedov’un Kahraman Arkadağ (Koruyucu) unvanından alıyor.

5 milyar dolara mal olan şehir, deprem bölgesinde yer alıyor. 5 ayrı projenin değerlendirildiği tasarım yarışmasının ardından tüm binaların simetrik olarak inşa edildiği şehir caddeler boyunca beyaz mermerle donatılmış.

Şehirdeki anıtlar arasında Berdimuhamedov’u en sevdiği at cinsi, görkemli Akhal-Teke üzerinde gösteren bir heykel de bulunuyor. Arkadağ’ın sokaklarına, ulusal kültür, sanat, edebiyat ve tarih üzerinde silinmez etkileri olduğu belirtilen Türkmenlerin isimleri verilecek.

Şehirde trafik ışıkları da akıllı olarak dizayn edilmiş. Görme ve işitme engellilere rehberlik eden özel düğme ve ses sinyalleriyle donatılan ışıklar, cadde ve kavşaklardaki trafik yoğunluğuna göre çalışma modunu değiştirebiliyor. Trafiği izleyen kameraların görüntülerini analiz eden sistem, sinyalizasyonu buna göre ayarlıyor. Şehirdeki yaya üst geçitleri de asansör ya da yürüyen merdivenlere sahip. Şehrin Arkadağ adında bir gazetesi, bir de televizyonu kuruldu. Futbol takımı da birinci ligde mücadele ediyor.

Açılışta Togg hediyesi

Açılışta şehrin konseptine uygun olarak iki adet beyaz renkte Togg hediye edildi.

Şehrin açılış törenine 50’ye yakın ülkeden üst düzey yönetici, ülkedeki diplomatik misyon temsilcileri, basın mensupları ve çok sayıda davetlinin yanı sıra Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu katıldı.

Açılışta, iki adet Togg, Serdar Berdimuhamedov’a hediye edildi ve kullanımlarına sunuldu.

Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov’un kurdeleyi keserek açılışı yapmasının ardından şehir topluca gezildi. Şehri akıllı yapan özelliklerden bazıları modern teknolojik ekipmanlarla donatılması, çevre dostu olması, elektrikli otobüs ve araçların hizmet vermesi.

Türkmenistan’da ileri teknolojiler kullanılarak ‘akıllı şehir’ konseptine uygun inşa edilen ‘Arkadağ’ şehrinin açılışı gerçekleştirildi.

‘Akıllı şehir’ Arkadağ’ın statüsü devlet şehri olarak yasalaştırılmıştı.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.