Neuralink’in çipli ilk hastası bilgisayar faresini düşünce yoluyla hareket ettirebiliyor
Meta'nın CEO'su Mark Zuckerberg, uzun zamandır Twitter'ı tahtından edebileceği bir sosyal medya platformu kurmak istiyordu. Twitter inatla tahtından inmezken, son getirdiği görüntüleme kısıtlaması, Meta'nın perşembe günü piyasaya süreceği Threads uygulamasının önünü açabilir.
Facebook, Instagram ve Whatsapp’ın amiral şirketi Meta, doğrudan Twitter’ın kapsadığı alanı hedef alan yeni bir uygulamanın tanıtımını yaptı. ‘Threads’ adı verilen ve Instagram’a bağlı olan uygulama, perşembe günü kullanıcıların beğenisine sunulacak.
Uygulama Twitter’a çok benziyor. Herkese açık yazılı paylaşımların yapılabileceği uygulamada kullanıcılar, Instagram’da halihazırda takip ettikleri kişileri burada da takip edebilecek. Bazı teknoloji uzmanları ise Meta’nın bu yeni uygulamasını ‘Twitter katili’ olarak tanımlıyor. Zuckerberg’in yeni uygulaması, tam da Twitter kullanıcılarının yeni bir krizle karşı karşıya olduğu bir anda geliyor.
ABD’li milyarder Elon Musk, Twitter’ı 44 milyar dolara satın aldığından beri hangi gönderilerin daha görünür olmasına karar veren algoritmayla oynamak, saldırgan içerikli tweetlerin denetimini kaldırmak ve mavi tik uygulamasını abonelere özel hale getirmek gibi bazı değişiklikler yaptı.
Musk’ın kullanıcıları çileden çıkaran son değişikliği ise kullanıcıların kaç tweet okuyabileceğine dair getirilen sınırlama oldu. Bu hamlenin sebebi olarak da bazı yapay zeka şirketlerinin kendi modellerini beslemek amacıyla platformdan veri toplama işini iyice abartması gösteriliyor.
Twitter kullanıcıları bu önlem sonucunda ana sayfalarında ‘kullanım hakkını aştıkları’ şeklinde mesajlarla karşılaştı. Mavi tiki olmayanların günde 600, olanların ise 6000 tweet görüntüleyebildiği platformda, bazı kullanıcılar haklarını dolduracakları korkusuyla, görüntüledikleri tweetlerde daha seçici olmaya başladı.
Bir pazarlama ve reklam teknolojisi strateji firması AJL Advisory’nin kurucusu ve CEO’su Lou Paskalis bu konuyla ilgili olarak, “Milyonlarca dolarlık bir işletmenin, o işletmenin başarısını belirleyen müşterilere kızan, kendine daha fazla zarar veren bir sahibi olduysa bile ben bilmiyorum” dedi.
Twitter’ın bu son krizi, Zuckerberg’e Threads uygulaması için de yeni bir fırsat sunuyor. Meta’nın yöneticileri geçen yıldan bu yana, nasıl rakip bir hizmet oluşturup da Twitter’daki kaostan faydalanırızı tartışıyor. Bu tartışmaların bir meyvesi olarak Instagram’dan farklı olsa da birbirine bağlı Threads projesi ortaya çıktı. Apple’ın App Store’unda görüntülenebilen uygulamanın fotoğraf önizlemelerine göre kullanıcılar Instagram hesapları üzerinden Threads’e girebilecek.
Meta yöneticileri daha önce bu uygulamayı, Musk’ın dengesiz davranışlarına da gönderme yaparak halka açık uygulamalar arasında ‘aklı başında işletilen’ bir seçenek olarak tanıtmıştı. Öte yandan Meta’nın da tuzu kuru sayılmaz. Dijital dünya olan metaverse geçiş için büyük yatırımlar yapan şirket, bunu bir türlü ana akım haline getirmeyi başaramadı. Zuckerberg son aylarda Meta’da maliyetleri düşürdü, şirketin yapay zeka yarışında geride kalıp kalmadığı sorularıyla cebelleşti. Meta’nın yapay zeka alanındaki çalışmalarının metaverse planlarıyla nasıl harmanlanabileceğine dair bazı sorularla karşı karşıya kaldı.
Yine de şirket, toplamda üç milyardan fazla kullanıcısı olan Facebook, Instagram ve diğer uygulamalarıyla Twitter’ın en büyük rakibi olmaya devam ediyor. Twitter’ın zayıflığından faydalanmaya çalışan Tumblr, Nostr, Spill, Mastadon ve Bluesku gibi diğer platformların hepsinin çapı Meta’dan daha küçük. Paskalis, “Facebook düşüşte de olsa hâlâ büyük bir kullanıcı tabanına sahip” diyerek, çok sayıda kullanıcıya sahip olmasının, ‘Twitter’ı geçme yarışında’ diğer platformlara fark atmasının daha olası olduğunu düşünüyor.