Bir kuştan diğerine uçtu: Twitter’ın yeni CEO’su Linda Yaccarino göreve başladı
Twitter perşembe akşamından itibaren aylık 150 lira (8 dolar) vererek abonelik sistemine geçmeyen hesaplardaki mavi tikleri tamamen kaldırdı. Bu da hangi hesapların gerçek, hangilerinin sahte olduğu konusunda kafa karışıklığına yol açtı.
Elon Musk, 44 milyar dolar vererek satın aldığı Twitter’ı hiç değilse para kaybetmeyen bir platform haline getirmek için deyim yerindeyse sineğin yağını çıkarmaya çalışıyor. Platforma gelir elde etmek için bugüne kadar ücretsiz olan pek çok şeyi ücretli hale getiren Musk’ın en tartışmalı hamlelerinden biri, parayı verenlere bir çeşit güvenlik tescili anlamına gelen mavi tikleri satmak istemesi.
O yüzden dün dünya çapında bazı kullanıcıların mavi tikleri birden kaldırıldı; çünkü bu kişiler mavi tik almak için para ödemeyi reddetmişti.
Katoliklerin ruhani lideri Papa’dan Microsoft’un kurucusu Bill Gates’e ve eski ABD Başkanı Donald Trump’a kadar pek çok ismin mavi tiki duyurunun yayımlanmasından sonra kaldırıldı. Ancak aralarında Tom Brady, Taylor Swift, LeBron James ve Stephen King’in de bulunduğu birtakım ünlülerin mavi tikleri kalmaya devam etti.
James ve King yaptıkları açıklamalarda abonelik almadıklarını söylerken, Musk kendisinin bizzat üç ünlünün aboneliği için ödeme yaptığını bildirdi. ABD’li milyarder bu kişilerin NBA oyuncusu LeBron James, korku yazarı Stephen King ve Star Trek yıldızı William Shatner olduğunu söyledi. Shatner daha önce Twitter’ın bu yeni sistemi konusunda Musk’a şikayetlerini iletmişti.
Peki bu yeni sistem neyin nesi kısaca bir göz atalım:
Bir hesabın iddia ettiği gibi gerçek olup olmadığını nasıl anlayabilirsiniz?
Mavi tik artık bir kişinin söylediği kişi olduğu anlamına gelmiyor. Bundan böyle bu özellik, abonelik için ödeme yapıldığını ve telefon numaralarını platform ile paylaştıkları anlamına geliyor. Twitter, tikleri yalnızca görünür bir adı ve profil fotoğrafı olan, 30 günden eski ve son 30 gün içinde aktif hesaplara vereceğini söylüyor. Şirket atrıca yakın zamanda profil fotoğrafını ya da kullanıcı adını değiştiren hesaplara mavi tik vermeyeceğinin altını çizdi. Bu noktada bir hesabın gerçek olup olmadığına çapraz karşılaştırmalar yaparak erişim sağlayabilirsiniz.
Bu durum hükümet ve medya hesapları için ne anlama geliyor?
Devlet başkanları ve devlet kurumları gibi hesaplar, devlet kurumlarıyla bağlantılarını gösterecek şekilde gri tike sahip. Bununla birlikte gri tikin her siyasetçiyi kapsamadığını söyleyebiliriz. Zira Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın gri tiki varken, muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun mavi tiki var.
Medya hesaplarında ise aylık 1.000 dolara veren hesaplara sarı tik veriliyor. Musk geçen hafta çelitli medya hesaplarına ‘devlete bağlı’ ya da ‘hükümet tarafından finanse edilen’ gibi etiketler koymaya başladı. Bu hamle de ABD’nin bağımsız haber radyosu NPR’ı çileden çıkararak Twitter’ı tamamen bırakmasına yol açtı. Elon Musk ise bu durumu telafi etmek için sonunda tüm medya kuruluşlarında bulunan etiketleri kaldırma yoluna gitti.
Tabii herkes Stephen King, LeBron James ya da William Shatner kadar şanslı değil. Pek çok Türk yazar, gazeteci, ünlü yeni kuralla mavi tiklerini kaybetti. Öncelikle siyasetçiler arasında Altılı Masa’dan Deva Partisi lideri Ali Babacan, Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu, Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu ve Demokrat Parti lideri Gültekin Uysal’ın mavi tikleri gitti. Öte yandan Memleket Partisi lideri Muharrem İnce, Edirne F Tipi cezaevinde bulunan HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP’nin mevcut Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ve Büyük Birlik Partisi lideri Mustafa Destici gibi birçok isim bulunuyor.
Yeni sisteme en büyük tepkilerden birini gurme Vedat Milor gösterdi. Milor sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Elon Musk ve diğer tüm şımarık zenginlere her şeyin para olmadığını gösterebiliriz. Mavi tık nedeniyle etkileşim gücünü kaybetmediğimi kanıtlamak için lütfen retweet ve beğeni! Belki dünyayı değiştirmek imkansız ama kendi küçük devrimlerimizi yapabiliriz” diye yazdı.
Elon Musk ve diğer tüm şımarık zenginlere her şeyin para olmadığını gösterebiliriz. Mavi tık nedeniyle etkileşim gücünü kaybetmediğimi kanıtlamak için lütfen retweet ve beğeni!
— Vedat Milor (@vedatmilor) April 20, 2023
Milor’un böyle yazmasının sebebi, yeni sistemle beraber mavi tike sahip olanların görünürlüğünün daha çok artması. Bu da Twitter anasayfanızı açtığınızda daha çok mavi tikli hesapla karşılaşmanız anlamına geliyor.
Ünlüler arasında yaratıcı çözümler de gelmedi değil. Oyuncu Kerem Bürsin ise tepkisini, isminin yanına (Mavi Tik ;)) yazarak gösterdi.