Twitter’da ‘devlet destekli medya’ krizi büyüyor: NPR platformu bırakan ilk büyük kurum oldu

ABD'nin bağımsız haber radyosu NPR, Twitter'da sahip olduğu 52 resmi hesapta artık içerik paylaşımında bulunmayacağını açıklayan ilk büyük haber kuruluşu oldu.

Bilim Teknoloji 14 Nisan 2023
Bu haber 2 yıl önce yayınlandı
Üstte 'Daima özgür ve bağımsız', kırmızıyla işaretlenen yerde ise 'hükümet tarafından fonlanan medya' yazısı yer alıyor.

Twitter, iki hafta önce NPR, BBC ve Voice of America (VOA) gibi medya kuruluşlarının hesaplarına ‘devlet destekli medya’ ibaresini eklemişti. Sosyal medya platformunun CEO’su Elon Musk, bu kararını doğruyu yapmaya çalıştığını söyleyerek savunmuştu. Zira Twitter’da ‘devlet destekli medya’ akımı ilk olarak Rusya ve Çin gibi ülkelerin medya kuruluşlarına karşı başlatılmıştı. İngiliz medya kuruluşu BBC, Twitter’ın bu hareketine itiraz etmiş ve çok geçmeden BBC için ibare ‘devlet destekli’ yerine ‘Kamu parasıyla fonlanan’ şeklinde değişmişti.

Birleşik Krallıktaki BBC’nin ABD’de tam karşılığı olmasa da bir benzeri var ve NPR adını taşıyor, yani National Public Radio * Ulusal Kamu Radyosu. Yıllık 300 milyon dolarlık bütçesinin sadece yüzde 1’inden azını devletten finanse eden Corporation for Public Broadcasting’den aldığını belirten NPR ise, hesaplarına konulan bu ibarenin yanlış ve yanıltıcı olduğunu söyleyerek Twitter’ı bıraktığını duyurdu. Kuruluş, bu çerçevede 8,8 milyondan fazla takipçiye sahip olduğu resmi 52 Twitter hesabından paylaşım yapmayacak.

Twitter’ın karar alma sürecine olan inancını kaybettiğini söyleyen NPR yöneticisi John Lansing, kuruluşun güvenilirliğini ve ‘olumsuzluğun gölgesi olmadan gazetecilik yapma yeteneğini’ korumak için bu adımı attığını ifade etti.

Elon Musk, BBC'ye içini döktü: Twitter'ı devralma süreci çok sancılıydıElon Musk, BBC’ye içini döktü: Twitter’ı devralma süreci çok sancılıydı

Pek çok gazeteci Twitter’ı yıllar boyunca haber gelişmelerini izlemek, önemli etkinliklerde insanlarla ve yetkili kaynaklarla bağlantı kurmak ve haberlerini paylaşmak için önemli bir araç olarak gördü. Ancak Musk’ın geçen yıl şirketi devraldığından beri medya kuruluşları platformdan şikayetçi.

Devlet destekli medya krizinin yanı sıra Musk, geçen haftalarda New York Post’un da altın tikini kaldırmıştı. New York Post, ücretli abonelik hizmetine tabi tutulan ve aylık 1,000 dolar verilmesini gerektiren sarı tike para vermeyi reddetmişti.

Twitter ücretsiz mavi tikleri kaldırmaya başladı: İlk kurban NYTTwitter ücretsiz mavi tikleri kaldırmaya başladı: İlk kurban NYT

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.