Uzaya iki bilet: Yolculuk 2027’de, tanesi 210 bin dolar

Çin'de bir uzay ve havacılık şirketi, 2027'de planladığı uzay turizmi seferinin biletlerini satışa çıkardı.

Bilim Teknoloji 27 Ekim 2024

Uzay için ‘ticari rekabet’ hız kazanıyor. Özellikle ABD merkezli özel şirketler son yıllarda uzay turizmini erişilebilir hale getirme yolunda önemli adımlar attı. ABD’li uzay şirketi SpaceX, 2021’de tamamen sivil bir mürettebatla gerçekleştirdiği Inspiration4 misyonuyla, bu alanda dönüm noktalarından birine imza attı. SpaceX’in ardından Jeff Bezos’un kurucusu olduğu Blue Origin de uzay turizmine katıldı. şirketin uzay eşiğine çıkan seferinde William Shatner gibi ünlü isimler yer aldı.

Bu anlamda Çin’in de son senelerde hızlandığı görülüyor. Çin Ulusal Uzay İdaresi’nin (CNSA) başlattığı projeler kapsamında, Ay ve Mars görevleri gibi büyük ölçekli hedefler planlanırken ticari sektör de bu süreçte yerini almak istiyor.

Çin basında yer alan haberlere göre Ciangsu eyaletinde bulunan ‘Deep Blue Aerospace’ adlı şirket ülkede uzay turizmine yönelik satış yapan ilk şirket oldu. Uzaya biletler e-ticaret sitesi Taobao üzerinden iki bilet tanesi 1,5 milyon yuandan (210 bin dolar) satıldı.

2027 yılında roketle bir yörünge altı seferi düzenlemeyi hedefleyen şirket, 12 dakika sürmesi planlanan bu seferin en az 5 dakikasında yolcuları atmosfer dışında dış uzaya taşıyarak ağırlık hissinin kaybolmasını deneyimlemelerini sağlamayı vadediyor.

Yörünge altı seferinin özel bir uzay uçağıyla değil roketle yapılacak olması, şirketin gelecek iki yılda çok sayıda insansız uçuş testi yapmasını gerektirecek.

Yeniden kullanılabilir özellikteki roket teknolojisinin de yardımıyla ileride bu türden uzay yolculuklarının çok daha ucuza mal edilebileceği öngörülüyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.