Uzaydan yılbaşı esintileri: Uçan Tavuk Nebulası

Yılbaşında bazı sofraları hindi süsleyecek muhtemelen. Sofradan kaçmış gibi görünen hindiye benzeyen "Koşan Tavuk Nebulası" uzay teleskobuna yakalandı.

Bilim Teknoloji 26 Aralık 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Koşan Tavuk Nebulası. Fotoğraf: ESO/VPHAS+

Avrupa Güney Gözlemevi’nin (ESO) Şili’deki Çok Büyük Teleskobu (VLT) tarafından çekilen görüntü, Dünya’dan yaklaşık 6500 ışık yılı uzakta bulunan IC 2944 nebulasını oluşturan, yıldız kuluçkasından çıkan gaz ve toz bulutlarını içeriyor. Kuluçka diyoruz çünkü IC 2944 bariz bir şekilde kümes hayvanına benziyor. Hatta bu nedenle gökbilimcilerden “Koşan Tavuk Nebulası” lakabını bile almış.

Nebulanın ince gaz ve toz parçalarının pembe ve turuncu renklerde parladığı bu çarpıcı görüntülerde, bulutsunun tıpkı Noel ağacında parlayan ışıklar gibi ışıldayan mavi yıldızlarla süslendiğini görüyoruz. Nebulanın geri kalanına da yayılan bu yıldızlar, gaz ve tozu dağıtan ve böylece daha fazla yıldız oluşumunu engelleyen çok miktarda morötesi radyasyon yayarak bu kozmik tavuğu şekillendiriyor.

Burası şaka değil önce onu belirtelim, Koşan Tavuk’un Bok kürecikleri olarak bilinen bazı bölgeleri, bu yüksek radyasyona direnerek nebulanın etrafına serpilmiş karanlık, yoğun gaz ve toz yığınları olarak görülüyor.

Tavuğun daha da yukarısında IC 2944 denen parlak, dikey sütun benzeri bir yapı var ve bu yapı neredeyse tavuğun çırptığı kanada benziyor. IC 2944’ün tepesinde, Dünya’ya nebuladan 470 ışık yılı daha yakın olan Lambda Centauri yıldızı parlıyor. Bu yıldız o kadar ışıl ışıl ki Dünya’dan çıplak gözle görmek mümkün.

Mars'ın yüzeyine oyulmuş desen gibi görüntülerMars’ın yüzeyine oyulmuş desen gibi görüntüler

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.