Yapay zeka 700 bin kadının meme kanseri olup olmadığını kontrol edecek

İngiltere’de 700 bin kadın meme kanseri taramasından geçirilecek ve mamografi sonuçları bir radyoloğun yanısıra bir yapay zeka tarafından da kontrol edilecek. Başarılı olunması halinde yapay zeka işe alınacak.

Bilim Teknoloji 8 Şubat 2025
Hikâyem meme kanseri olduğumu bilmeden koltuk altımdaki minik bezeyi aldırmak için hastaneye gitmemizle başladı.

Yapay zekayı tıp alanında doktorların teşhis yardımcısı yapmayı, teşhis koyarken yapay zekadan yararlanmayı öngören en büyük deneme Britanya’da başlıyor.

İngiltere genelinde 700 bin kadının yapay zeka (AI) destekli meme kanseri tarama denemesine katılması planlanıyor.

Nisan ayında 30 farklı noktada beş farklı AI platformu test edilecek. Amaç, teknolojinin teşhisi hızlandırıp radyologların iş yükünü azaltıp azaltamayacağını görmek.

Ulusal Kanser Planı

Bu gelişme, hükümetin bu yıl içinde hayata geçirmeyi planladığı ulusal kanser planını şekillendirmek için kanıt toplamaya başlamasına da yardımcı olacak.

AI, Britanya’nın ulusal sağlık sigortası sistemi olan NHS’te kanser tedavisi sağlama, bekleme listelerini yönetme ve kanser taramalarını kontrol etme gibi çeşitli alanlarda test ediliyor. Ancak bu, meme kanseri üzerine yapılan en büyük deneme olacak.

Davete Açık Deneme

Rutin NHS taramalarına kayıtlı kadınlar, £11 milyon bütçeli “Erken Teşhis İçin Bilgi Teknolojisi Kullanımı” (Edith) denemesine katılmaya davet edilecek. Bu taramalar, 50 ile 53 yaş arasındaki kadınlara sunulmakta ve ardından 71 yaşına kadar her üç yılda bir tekrarlanıyor.

Mamografi Süreci

Randevularda, kanserleri tespit etmek için mamografi adı verilen X-ray görüntüleri alınacak.

Her tarama için iki radyologun görüntüleri incelemesi gerekiyor. Ancak, denemeye alınan yapay zeka sisteminin bu süreci iki yerine bir uzman doktorun tamamlamasını sağlaması umuluyor. Bu durum, radyologların daha fazla hastayı görmesine olanak tanıyacak.

Daha önce İngiltere’de yapılan bir denemede yapay zeka sisteminin meme kanseri taramasında çok başarılı olduğu görülmüştü. Şimdi bu aynı yöntemin çok daha geniş bir grup üzerinde denenmesi anlamına geliyor.

Önemli Etki

Her yıl iki milyondan fazla mamografi yapıldığı göz önüne alındığında, yapay zekanın teşhis yardımcısı olması ve raporların iki yerine bir radyolog tarafından görülmesinin yetmesini ağlaması, radyologların iş yükü üzerinde büyük bir etki yaratabilir. Çünkü İngiltere radyolog sıkıntısı da çekiyor.

Sağlık ve Sosyal Bakım Bakanlığı’nın baş bilim danışmanı Prof. Lucy Chappell, bu çalışmanın “önemli bir ilerleme” sağlayabileceğini belirtti. Sağlık Bakanı Wes Streeting ise, bu gelişmenin kansere yönelik daha geniş bir iyileştirmenin başlangıcı olması gerektiğini vurguladı.

Streeting, kanser hayatta kalma oranlarının diğer ülkelerin gerisinde kaldığını belirterek, bu konuda “acil eylem” gerektiğini ifade etti.

Meme kanserinde yapay zeka devrimi: Yapay zeka kullanarak daha fazla kanseri teşhis ettilerMeme kanserinde yapay zeka devrimi: Yapay zeka kullanarak daha fazla kanseri teşhis ettiler

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.