İklim krizinde uçurumun kenarındayız, kalp yetmezliği tersine çevrilebilir
Yapay zeka pastasının görüntüsü Suudi Arabistan'ın da iştahını açtı. İddiaya göre Arabistan bu yılın ikinci yarısında bu teknolojiye 40 milyar dolarlık yatırım yapmaya hazırlanıyor. Böylelikle Arabistan sektörün en büyük yatırımcılarından olacak.
Yapay zeka geleceğimizi alt üst mü edecek yoksa çok daha büyük kolaylıkların kapısını mı açacak tartışmaları devam ederken pastadan pay almak isteyenlerin sayısı her gün biraz daha artıyor. Bu kez neredeyse her alanda lider konuma gelmeye çalışan Suudi Arabistan “Ben de varım” dedi. Konuya hakim kaynaklara göre Suudi Arabistan hükümeti yapay zekaya yatırım yapmak için yaklaşık 40 milyar dolarlık bir fon oluşturmayı planlıyor.
New York Times’ın haberine göre Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu temsilcileri önceki haftalarda Silikon Vadisi’nin önde gelen risk sermayesi şirketlerinden Andreessen Horowitz ve diğer şirketlerle olası bir ortaklığı görüşmek üzere bir araya geldi. Ancak ortada daha resmi bir şey olmadığı için yetkililer yorum yaparken temkinli davranıyor.
Yapay zekaya ayrılması planlanan bu fon Suudi Arabistan’ı yapay zeka alanında dünyanın en büyük yatırımcısı haline getirecek. Petrol zengini ülke son yıllarda yatırımlarını spor, uzay, eğlence gibi alanlarda çeşitlendirerek hem ekonomisini tek bir kaynağa bağlı kalmaktan kurtarmayı hem de jeopolitik olarak daha güçlü bir oyuncu haline gelmeyi amaçlıyor. Vizyon 2030 çerçevesinde atılan bu adımlarda ülkenin 900 milyar dolar değerindeki varlık fonu kullanılıyor.
Andreessen Horowitz yapay zeka alanında halihazırda yatırımlar yapan bir şirket. Hatta iki hafta önce yayınladığımız “Dokuz aylık yapay zeka start-up’ı Silikon Vadisi’nin devlerine kafa tutuyor” haberindeki Fransa merkezli Mistral şirketinin yatırımcılarından biri de Andreessen Horowitz. Suudi Arabistan’ın öncelikle Andreessen Horowitz ile görüşmesinin sebebi ise muhtemelen Suudi Arabistan varlık fonunu yöneten Yasir Al-Rumayyan ile söz konusu yatırım şirketinin kurucu ortaklarından Ben Horowitz’in yakın dostluğu.
40 milyar dolar ABD’deki şirketlerin bu teknolojiye ayırdığı miktarı gölgede bırakacak bir miktar. Öyle ki Suudi Arabistan yatırımıyla yarışacak tek yatırım bu alanda 25 milyardan fazla fon ayıran Japon şirketi Softbank.
Tüm büyük şirketlerin ve zengin ülkelerin yapay zekaya yönelmesi, çip şirketi Nvidia ile en popüler sohbet robotu ChatGPT’nin geliştiricisi OpenAI’nin başarısına ulaşma amacını gösteriyor. Bu sayede yeni girişimler çok rahat fon toplayabiliyor. Önreğin Anthropic yalnızca bir yıl içinde yedi milyar dolardan fazla para topladı. Yapay zeka projelerinin maliyeti de epey yüksek. OpenAI’ın CEO’su Sam Altman teknolojiye güç sağlayan çiplerin üretimini artırmak için Birleşik Arap Emirlikleri’nin kapısını çalmış.
Konu hakkında bilgi sahibi kaynaklara göre Suudi Arabistan potansiyel yatırım ortaklarına çip üreticileri ve teknolojinin olmazsa olması pahalı veri merkezleri dahil yapay zeka üzerine çalışan girişimleri desteklemek istediğinden bahsetti. Hatta bir noktada hükümet kendi yapay zeka şirketini kurmayı bile düşünmüş.
Kaynaklara göre Suudi Arabistan’ın yeni yatırım hamlesi bu yılın ikinci yarısında başlayabilir.