Yıldız tutkunları kaçırmayın: Bu kuyruklu yıldız en son Taş Devri’nde görülmüştü

Dünyaya Neandertallerin hakim olduğu dönemden bu yana görülmemiş bir kuyruklu yıldız yeniden misafirimiz olmaya karar verdi. Üstelik gökbilimciler bu kuyruklu yıldızı çıplak gözle görebileceğimizi söylüyor.

Bilim Teknoloji 3 Ekim 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Kuyruklu yıldız. Fotoğraf: High Point Scientific

Gökbilimciler geçen yılın başlarında C/2023 A3 (Tsuchinshan-Atlas) adındaki bir kuyruklu yıldızı keşfetti. Bu kuyruklu yıldızın yörüngesi bizim standartlarımıza göre öyle uzun ki Güneş’in etrafındaki her bir dönüşünü 80 bin yılda bir tamamlıyor.

Greenwich Kraliyet Gözlemevi’nde çalışan Dr. Gregory Brown C/2023 A3’ün Neptün’ün yörüngesinin de ötesinde olan Oort bulutundan kaynaklandığını düşünüyor. Brown o bölgenin Güneş Sistemi’nin doğuşundaki buzlu kalıntılara sahip engin ama sert bir bölge olduğunu da not düşüyor.

Oort bulutunda doğmuş olsa da bugün bu kuyruklu yıldızdan bahsetmemizin sebebi bizim bölgemizde olması. Geçen ayın sonunda Güneş’e en fazla yaklaşabileceği noktaya gelen kuyruklu yıldız 13 Ekim civarında Dünya’ya da yaklaşacak.

“Kuyruklu yıldızlarla ilgili önemli bir şey Dünya’ya ne kadar yakınsa o kadar parlak olacağı. Ancak bir gerçek daha var ki o da Güneş’e ne kadar yakın olursa yine o kadar parlak olacağı. Dolayısıyla Dünya’ya en yakın olduğu an mutlaka en parlak zamanını yaşayacak diyemeyiz” diyen Brown kuyruklu yıldızı izlemek için en uygun zaman olarak 9 Ekim civarına işaret etti.

Çünkü tam da o tarihte kuyruklu yıldız tam olarak Dünya ile Güneş arasında olacak. Bu nedenle Brown kuyruklu yıldızı aramanın en iyi zamanının birkaç gün evvel ya da sonrası olacağını söylüyor: “Çıplak gözle görülebilen kuyruklu yıldızlar zaten nadirdir. Bu kuyruklu yıldız son birkaç on yılda gördüğümüz en parlak kuyruklu yıldızlardan biri olma potansiyeline sahip. Bu yüzden kesinlikle şansınızı denemeye değer.”

Bir diğer güzel haber de her iki yarımküredeki yıldız gözlemcilerinin kuyruklu yıldızı görme şansına sahip olacağı. Yıldız meraklıları şimdilik yüzünü gündoğumundan önce doğuya, Sextans takımyıldızına çevirmeli. Önümüzdeki günlerde kuyruklu yıldızın bulunduğu yön değişecek ve Güneş’in diğer tarafına geçecek.

Diyelim ki aklınıza tam da 13 Ekim’de gökyüzüne bakmak geldi. Bu durumda günbatımından hemen sonra kafanızı Boötes takımyıldızına, yani batıya doğru çevirmeniz gerekiyor.

Brown çıplak gözle baktığınızda kuyruklu yıldızı gökyüzünde bir leke olarak görebileceğinizi söylüyor. Kuyruğunu görmek istiyorsanız elinize mutlaka bir dürbün ya da küçük bir teleskop almalısınız.

En önemlisi de Taş Devri’nden bu yana bu kuyruklu yıldızı gören ilk kişilerden olacaksınız, keyfini çıkarın!

Gökyüzü tutkunları hazırlanın: Gelecek yıl bizi muhteşem bir kuyruklu yıldız gösterisi bekliyorGökyüzü tutkunları hazırlanın: Gelecek yıl bizi muhteşem bir kuyruklu yıldız gösterisi bekliyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.