2030’a kadar doğal afetsiz günümüz geçmeyecek

İklim krizi ve sonuçlarıyla her geçen gün daha fazla yüzleşiyoruz. Dünya Meteoroloji Örgütü'nün yayınladığı rapora göre durum çok daha kötüye gidiyor. 2030'a kadar dünya genelinde her yıl 560 orta ve büyük şiddetli doğal afetle karşılaşacağız.

Çevre 3 Kasım 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Küresel iklim krizinin etkileri derinleşerek artmaya devam edecek.

Dünya Meteoroloji Örgütü koordinatörlüğünde, Dünya Sağlık Örgütü ve diğer birçok uluslararası kuruluşun katkılarıyla hazırlanan “Sağlık için İklim Hizmetlerinin Durumu 2023” başlıklı rapor yayınlandı. Rapora göre dünya genelinde 2030 yılına kadar her yıl 560 orta ve büyük ölçekli doğal afet yaşanması bekleniyor. Raporda iklim değişikliğine karşı “erken uyarı sistemlerinin” oluşturulması gerektiğini vurgulanıyor.

El birliğiyle yaşanmaz hale getirmeye devam ettiğimiz dünya için tehlike giderek artıyor.

Her güne 1,5 felaket düşüyor

Rapora göre, dünya genelinde 2030’a kadar yılda 560 orta ve büyük ölçekli doğal afet yaşanacak. Rapora göre felaketlere karşı erken uyarı sisteminin yetersiz olduğu ülkelerde ölümler sekiz kat daha yüksek seyrediyor.

Dünyayı bekleyen felaketler bilinmedik türden değil. Daha yoğun ve sık görülen aşırı sıcaklık, kasırga, fırtına, sel, kuraklık ve kontrol edilemeyen yangınların artacağı, 2050 yılına kadar iklim değişikliğinden kaynaklanan aşırı ölümlerin yüzde 50’sinden fazlasının Afrika’da olacağı öngörülüyor.

Hava kirliliği 4’üncü sıradaki risk faktörü

Raporda iklim değişikliğinin hava kalitesini etkilediği, bunun da sağlıkla ilgili endişeleri artırdığı vurgulanıyor. Küresel çapta ölüme yol açan başlıca risk faktörleri sıralamasında 2019’da hava kirliliğinin beşinci sıradan dördüncü sıraya yükseldiğini hatırlatılıyor.  Rapora göre hava kirliliğini artıran başlıca etkenlerden olan sıcak hava dalgaları, her yıl tahminen yedi milyon kişinin erken ölümüne neden oluyor.
2000-2019 yılları arasında aşırı sıcaklar nedeniyle yaklaşık 489 bin kişinin öldüğü tahmin edilirken bu ölümlerin yüzde 45’i Asya, yüzde 36’sı Avrupa’da gerçekleşti.
2022 yılının yaz aylarında aşırı sıcakların 35 Avrupa ülkesinde 60 binden fazla ölüme yol açtığı tahmin ediliyor.

Sıcaklık rekorları artarak sürecek

Raporu sunan Dünya Meteoroloji Örgütü Genel Sekreteri’nin öngörüleri korkutucu. Genel Sekreter Taalas “Bu yıl neredeyse tüm dünya sıcak hava dalgaları yaşadı. 2023’te El Nino hava olaylarının başlamasıyla yine sıcaklık rekorları kırılacak. Bu dünyanın birçok yerinde ve okyanuslarda aşırı ısınmayı daha da tetikleyecek ve sorunu büyütecek” dedi.

İklim krizi ciğerlere indi: Hastane başvuruları artıyorİklim krizi ciğerlere indi: Hastane başvuruları artıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.