Safari turunda acı son: 3 ölü, 17 yaralı
Meteoroloji İzmir, Çanakkale, Balıkesir, Manisa ve Aydın için yoğun sis uyarısında bulundu. Bugünden itibaren etkili olacak yoğun sisin 31 Ocak öğle saatlerine kadar süreceği bildirildi.
Meteoroloji 2. Bölge Müdürlüğü Tahmin ve Erken Uyarı Merkezi İzmir, Çanakkale, Balıkesir, Manisa ve Aydın’da sisli havanın etkili olacağını duyurdu.
Meteorolojiden yapılan açıklamada “Yapılan son değerlendirmelere göre halen bölgemizin iç ve kuzey kesimlerinde görülen sis olayının önümüzdeki 3 (üç) günlük periyotta özellikle gece ve sabah saatlerinde Çanakkale’nin iç ve kuzey kesimleri, Çanakkale Boğazı çevreleri; Balıkesir’in iç ve kuzey kesimlerinde; Manisa’nın merkez ve çevrelerinde; İzmir’in güney ve iç kesimlerinde; Aydın’ın batı kesimlerinde gün içinde uzun süren ve yoğun olmak üzere; bölge genelinde pus ve yer yer sis olayı beklendiğinden hava kalitesinde azalma ile düşük görüş mesafesi nedeniyle kara, hava ve deniz ulaşımında aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır” dendi.
Kuzey Marmara Otoyolu’nun Sakarya kesiminde sisli havada yedi aracın karıştığı, 10 kişinin öldüğü ve 59 kişinin yaralandığı zincirleme kazayı değerlendiren Yol ve Trafik Güvenliği Danışmanı Özgür Şener sürücülere uyararak “Sisin olmadığı kazalar da var. Gündüz gözüyle olan kazalar da var. O yüzden tek başına sis diyemeyiz. Sisin içerisinde sürüş yapmaya ‘kör sürüş’ diyoruz. Buna gerek yok. Güvenli bir nokta bul ve güvenli bir noktaya çek” dedi.
“Gerekli tedbirleri alacak şekilde organize olursa tabii ki kaza olması mümkün değil” diyen Şener “Sis olunca kaza olur” algısının doğru olmadığını belirterek “böyle bir şey olmaz. O zaman ‘Sis olunca kaza olur. Karanlık olunca kaza olur. Yağmur yağınca kaza olur…’ Bunu söyleyemeyiz. Birçok parametreyi göz önünde bulunmak gerekiyor. Sisle ilgili yani hava şartlarına bakmak lazım, sürücünün durumuna bakmak lazım, aracın durumuna bakmak lazım. Yolla ilgili varsa duruma bakmak lazım. Diğer şoförlerin, diğer sürücülerin konumlarına bakmak lazım. Yani ne oldu da kaza oldu?” diye konuştu.
Sisli havalarda araç kullanımına da değinen Şener “Sisli havada; sürüşün belirli mesafenin altına düştüğü ve sürücünün artık yolun ilerisini gözleyemediği, neredeyse 10-15 saniyelik bir mesafeyi gözlemleyemediği bir noktada sürüşü sonlandırmak lazım. Güvenli bir yer bulacaksınız. Sis nasıl olsa kalkan bir şey. Yani kar gibi, buz gibi değil. Buz olsa tuz atılması lazım. Kar olsa karın kürenmesi lazım ama sis eninde sonunda mutlaka kalkıyor. Güvenli bir nokta yok. Otoyoldasın. İlk mola yeri uzakta bir yerdeyse maksimum görünürlüğü sağlayacak şekilde aracın sis farlarını açmak lazım. Hızını azaltmak lazım. Mümkün olduğunca da işte sağ şeritte seyir yapmamız lazım. Sağ şeritten ileriyi gözlemleyerek sürüşü daha düşük hızlarda, çünkü yine de bir kazaya karışabiliriz. Hiç görmediğimiz önümüzde bir araç durmuş olabilir, kontrolsüz bir yerde. Ona çarpabiliriz, ama hiç olmazsa çarpmanın şiddeti düşük olur” dedi.
Sis kalkınca sürüşe devam etmek gerektiğine işaret eden Şener “Eğer zorundaysan ve devam ediyorsan mutlaka hızını minimum seviyeye çek. Ve görünürlüğünü sağla, daha uzun, ileriye bakarak sürüş yapmaya gayret et” diye konuştu.
Şener son olarak sürücülere “Bireysel sürücünün şunu bilmesi lazım. Trafik ortamı, tehlikelerle dolu bir ortam. Bu ortamın içinde gördüğünüz gibi hava şartları var. Diğer sürücüler var. Yolla ilgili konular olabilir. Kendisiyle ilgili konular olabilir. Trafik kurallarına ve yolun şartlarına istisnasız uymak ve ‘Ben yaparım, ben giderim, ben sürerim, ben iyiyim’ demek yerine kendisini kontrol edip gerçekten yorgunsa, uykusuzsa sürüşü sonlandırmak” dedi.