İklim değişikliğinin somut kanıtı: Dubai’yi sel aldı götürdü
Afganistan'da son zamanlarda şiddetli yağmurların tetiklediği sel faciasında 300'den fazla kişi hayatını kaybederken, 1600'den fazla kişi yaralandı. Yılbaşından beri yaşanan deprem ve sellerin yarasını kapatamayan Afganistan'ı zor günler bekliyor.
Son aylarda depremle sarsılan Afganistan’ı bu kez sel felaketi vurdu. Ülkede alışılmışın dışındaki şiddetli mevsim yağmurlarının yol açtığı sellerde 315 kişi öldü, 1600’dan fazla kişi yaralandı ve binden fazla ev yıkıldı. Can kayıplarının yanı sıra Bağlan, Gur, Kündüz, Badahşan, Samangan, Badgis ve Tahar vilayetlerinde yolların ve elektrik hatlarının hasar gördüğü belirtiliyor.
Sosyal medyada paylaşılan videolarda sel sularının evleri yıkıp geçtiği görülüyor. Bazı görüntülerde yetkililerin selde ölen çocukları hastaneye taşıdığı görülüyor. Bunlar hassas görüntüler olduğu için yalnızca sel felaketinin şiddetini göstermek amacıyla Dünya Gıda Programı’nın paylaştığı sel görüntülerini sizlerle paylaşacağız.
🔴Breaking: Flash floods ravage #Afghanistan, killing more than 300 people in Baghlan and destroying more than 1000 houses.
This has been one of many floods over the last few weeks, due to unusually heavy rainfall. WFP is now distributing fortified biscuits to the survivors. pic.twitter.com/X4AaBW5TIC
— WFP in Afghanistan (@WFP_Afghanistan) May 11, 2024
Ailesinden 13 kişiyi sel felaketinde kaybeden Muhammed Yakup İngiliz haber ajansı Reuters’e verdiği demeçte “Ne yemeğimiz var, ne içecek suyumuz, barınacağımız yer yok, yorganımız yok. Hiçbir şey yok. Sel her şeyi yok etti. 42 evden geriye sadece iki üç tane kaldı” diye anlatıyor. Save the Children’ın Afganistan yöneticisi Arshad Malik selden en çok etkilenen bölgelerde yaklaşık 310 bin çocuğun yaşadığını tahmin ettiklerini belirterek “Çocuklar her şeylerini kaybetti” dedi.
Taliban hükümetinin baş sözcüsü Zabihullah Mücahid, sosyal medya platformu X’ten yaptığı paylaşımda “Yüzlerce kişi sel felaketine yenik düştü, büyük kısmı da yaralandı” dedi. Mücahid sellerden en çok Badahşan, Bağlan, Gur ve Herat vilayetlerinin etkilendiğini söyledi ve “büyük yıkımın mali kayıplara da neden olduğunu” sözlerine ekledi. Mücahid hükümetin mevcut tüm kaynaklarının insanları kurtarmak, yaralıları daha güvenli yerlere taşımak için seferber edilmesi talimatının verildiğini belirtti.Taliban’ın Ekonomi Bakanı Din Muhammed Hanif, Birleşmiş Milletler’den ve insani yardım kuruluşlarından destek istedi.
Uluslararası Kurtarma Komitesi’nin Afganistan yöneticisi Salma Ben Ayşa, yıl başında meydana gelen depremler ve önceki aylarda yaşanan şiddetli sel felaketinin yaralarının henüz sarılamadığı bir dönemde böyle bir facianın yaşandığını söyledi. Nisan ayında da ülkede ani seller yaşanmış, en az 70 kişi hayatını kaybetmişti. Yaklaşık iki bin ev, üç cami ve dört okul da hasar görmüştü. Ayşa, “Afganistan nüfusunu kaybediyor ve geçim kaynakları da yok oluyor. Bu durum dünya liderleri ve uluslararası yardım kuruluşları için alarm çanlarının çalması gerekiyor. Bu çalkantılı günlerde Afganistan unutulmamalı” dedi.
Birleşmiş Milletler’in Afganistan’daki insan hakları raportörü Richard Bennett, sellerin Afganistan’ın iklim krizi karşısındaki zayıflığının çarpıcı bir hatırlatıcısı olduğunu belirterek, hem bölgeye acil yardım gönderilmesini hem de Taliban ve uluslararası aktörlerin iklim krizine karşı uzun vadeli planlamalar yapmaya ihtiyaç duyduğunu söyledi. Geçen yıl düzenlenen iklim zirvesi Cop28’de gelişmiş ülkelerin iklim krizine karşı en savunmasız ülkelerde kullanmak üzere bir fon oluşturulması kararlaştırılmıştı. Almanya ve Birleşik Arap Emirlikleri bu fonun en büyük bağışçıları olmuştu.