Ağaçları kesip mevzi yaptılar sonra da yüzlerce türün yaşadığı göletteki kuşları avladılar

Dicle Üniversitesi yerleşkesinde 200’den fazla kuş türünün barındığı ve avlanmanın yasak olduğu Kabaklı Sulama Göleti’nin kenarındaki ağaçları kesen kimliği belirsiz kişiler bunlardan mevzi yapıp birçok kuşu av tüfeğiyle öldürdü.

Çevre 19 Şubat 2024
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Kestikleri ağaçlarla yaptıkları mevziler

Dicle Üniversitesi yerleşkesinde bulunan ve Dicle Nehri’nden çekilen suyla hayat bulan Kabaklı Sulama Göleti’nde leylek, balıkçıl, düdükçün, toygar, güvercin, saka, tahtalı, kızılbacak ve uzunbacak gibi 200’ün üstünde kuş türü barınıyor. Bu özelliğiyle kuş cennetini andıran gölet kuş gözlemcilerinin de uğrak noktaları arasında. Son zamanlarda kaçak avcıların tehdidi altında olan göletin birçok noktasına asılan ‘Avlanmak yasaktır’ tabelalarına rağmen kimliği belirsiz kişiler üniversite yerleşkesi içinde dört ağacı kesip iki mevzi hazırladı. Mevziler ve kenarlarında onlarca fişek görüntülendi, bu yolla birçok kuş öldürüldüğü de belirtildi.

 ‘Gözlerini karartmışlar’

Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kılıç avcılık baskısı nedeniyle birçok türün ileride yok olmayla karşı karşıya kalacağını belirterek “Dicle Vadisi’ndeki kuş cenneti Kabaklı Göleti kuşların sıklıkla uğradığı, beslendiği, dinlendiği önemli bir yer. Burada zaman zaman üreme de gerçekleşiyor. Ancak kışın kuşlarımız ve diğer canlılarımız bir sorunla karşı karşıya. Avcı baskısı var. Maalesef avcılar ağaç kesip saklanma yeri, siper oluşturuyor. Hem ağaçlara zarar veriyor, hem de kuşları deyim yerindeyse katlediyorlar. Avcılık tabiatta var, yalnız tabiattakinin kuralı, bir asaleti var. Burada yapılan avcılık değil; çünkü avcılıkta canlı karnını doyurmak için avlanır. Burada otomatik tüfeklerle yapılan avcılık onlarca kuşu maalesef telef eder, kaybeder. Avcılık günümüzde ihtiyaç değil. Hobi, spor olarak düşünülüyor. Burada gördüğümüz kötü bir örnek. Çok sayıda kuşu maalesef öldürüyorlar. Gördüğümüz boş kovanlardan biliyoruz ki burada onlarca atış yapılmış. Dicle Üniversitesi yerleşkesinde bulunan Kabaklı Göleti izinle girilebilecek bir yer. Avcıların gözü maalesef görmüyor. Deyim yerindeyse gözlerini karartmışlar. Tür çeşitliliğimiz fazla, fakat türe ait birey çeşitliliği çeşitli nedenlerden, buna avcılığı da katalım, maalesef az sayıda. Yakında biz bu türleri tümden kaybedeceğiz. Duyarlı vatandaşın kolluk kuvvetine ihbarda bulunmasını, bunlara gereken cezaların verilmesini bekliyoruz” diye konuştu.

Avcılık ve iklim değişikliği Türkiye’deki tek mercan resifini tehdit ediyorAvcılık ve iklim değişikliği Türkiye’deki tek mercan resifini tehdit ediyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.